Prawdopodobieństwo
jarke: ciekawe zadanko z prawdopodobieństwa:
Rzucono trzema kostkami i trzema monetami. Oblicz prawdopobieństwo otrzymania dokładnie dwóch
szóstek i jednego orła.
moc zbioru omega: 63 * 23?
proszę o podpowiedź, nie o gotowca.
24 sty 23:33
wmboczek: moc się zgadza
kombinacji z 2 szóstkami jest 15 (6,6,a),(6,a,6),(a,6,6) a=1,2,3,4,5
1 orła może otrzymać na 3 sposoby (O,R,R), (R,O,R), (R,R,O)
15*3/(63*23)=
25 sty 09:05
Artur z miasta Neptun:
A − wypadnięcia DOKŁADNIE 2 orłów
moc A = 3*5 (albo na pierwszej wypadnie coś poza 6 a na pozostałych 6, albo na drugiej, albo na
trzeciej)
B − wypadnięcie 1 orła i 2 reszki
moc B = 3 (albo w pierwszym rzucie będzie orzeł później reszki, albo w drugim, albo w trzecim)
C − zachodzi i A i B
P(C) = P(A∩B) = //są to zdarzenia niezależne// = P(A)*P(B)
25 sty 09:30
doniaaa: Rzucono trzema kostkami i trzema monetami . Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładności
dwóch szóstek i jednego orła.
proszę o pełne rozwiązanie
16 gru 19:21
doniaaa: Rzucono trzema kostkami i trzema monetami . Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładności
dwóch szóstek i jednego orła.
proszę o pełne rozwiązanie
16 gru 19:54