matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka Trygonometryczna
Zenoon z Doliny:
2tgx
2∫
dx ? Ma ktos jakiś pomysl?
1−tgx
24 sty 23:16
Trivial:
u = tgx arctgu = x
1
du = dx
1+u
2
2tgx
u
1
2∫
dx = 4∫
*
du = ... ułamki proste.
1−tgx
1−u
1+u
2
25 sty 00:15