pierwiastki
Mariusz: Jak wyliczyc pierwiastki z a
3+a−2=0

Potrzebna szybka pomoc
24 sty 23:09
24 sty 23:10
m: delte policz
24 sty 23:10
ICSP: też bym liczył deltę.
24 sty 23:11
Tragos: widać odrazu, że 1 jest pierwiastkiem, więc podziel przez 1 schematem Hornera, a potem Δ
24 sty 23:12
Mariusz: jak mam z tego delte policzyc?
24 sty 23:12
ICSP: na oko widać że Δ > więc równanie będzie miało jeden pierwiastek rzeczywisty który szybko
znajdziesz bo z kolei znowu na oko widać że a = 1 jest pierwiastkiem.
24 sty 23:13
ICSP: Δ > 0
24 sty 23:13
Mariusz: moze ktos przypomiec jak to bylo z szukaniem pierwiastkow wymiernych przy okazji w
wielomianach?
24 sty 23:16
24 sty 23:17
manto: jak policzyłeś deltę z wielomianu stopnia 3? o__
24 sty 23:23
ICSP: Normalnie. Tak samo jak z trójmianu kwadratowego :
ax
2 + bx + c
Δ = b
2 − 4ac
x
3 + bx + c
24 sty 23:26
Basiek: A gdyby to coś miało postać
x3+bx2+cx+d ?
24 sty 23:28
ICSP: z tobą nie gadam xD
24 sty 23:29
manto: musze poszukać wyprowadzenia tego
24 sty 23:29
ICSP: to jest prawie nieprzydatne. Pozwala jedynie bardzo szybko sprawdzić ile wielomian stopnia III
ma pierwiastków rzeczywistych.
24 sty 23:30
wolf:
Basik wzory Vieta
24 sty 23:31
manto: aaa myślałem, że posłuży jeszcze do obliczania tych pierwiastków
24 sty 23:31
ICSP: | | b | |
wolf podstawienie x = y − |
| . Wzory Viet'a mają tutaj bardzo mało do gadania xD |
| | 3a | |
24 sty 23:32
ICSP: [P{manto]] może posłużyć ale nie będę prezentował tej metody o tej porze
24 sty 23:32
wolf:
W równaniu Basiek: x
3+bx
2+cx+d=0
24 sty 23:33
Basiek: Wolf z Tobą nie gada, on pisze do mnie, nie pouczaj go.
Chodzi Ci o wzory Viete'a dla wielomianu stopnia III,
Wolf?
24 sty 23:33
wolf:
Tak ........
24 sty 23:34
ICSP: Mogę spytać po co ci potrzebne wzory Viet'a dla wielomianu stopnia III ?
24 sty 23:38
Basiek: Zależy kogo pytasz, bo jak mnie, to nie możesz spytać.
24 sty 23:39
wolf:
24 sty 23:40
pigor:
ludzie ! o czym wy mówicie ? nie szkoda wam czasu
a3+a−2=0 ⇔ a
3−a+2a−2=0 ⇔ a(a
2−1)+2(a−1)=0 ⇔ a(a−1)(a+1)+2(a−1)=0 ⇔
(a−1)[a(a+1)+2]=0 ⇔ (a−1)(a
2+a+2)=0 ⇔
a−1=0 lub ... i Δ=1−8<0 ⇒
a=1 − jedyny pierwiastek tego równania i koniec
24 sty 23:40
Basiek: pigor , ale nie każdy umie rozłożyć każde wyrażenie i pogrupować tak jak Ty....

Takie
coś zajęłoby mi kilka godzin spokojnie, w porywach do 2 tygodni
24 sty 23:42
ICSP: Dobra wyłączam się.
wolf trzymaj na dobranoc :
ax
3 + bx
2 + cx + d
24 sty 23:42
wolf:
OTTO ......... jak kabaret
24 sty 23:42
wolf:
Jeszcze dla a≠0
24 sty 23:43
ICSP: Samo wielomianów trzeciego stopnia wyklucza a = 0 z powodu gdyż gdybyśmy mieli a = 0 to byłby
to wielomian stopnia II
25 sty 00:17
Basiek: Bla blaaa. Właśnie dlatego należy dopisać do założeń a≠0, inaczej musielibyśmy jeszcze masę
przypadków rozpatrywać.
25 sty 00:19
wolf:
Podobnie równanie kwadratowe
ax2+bx+c=0 dla a ≠0
25 sty 00:21
Basiek: Wolf właśnie.

Wreszcie ktoś się ze mną zgadza
25 sty 00:22
ff: P=4πR2, V=43πR3 , V=20cm3 , 20=43πR3 ||34 , 604=πR3 , 15=πR3||π ,
15π=R3 , 3√15/π=R , P=4π(3√15/π)2=4π3√15/π2
h=6 (6,10)
2πr=10||2π , r=102π=5π , Pp=π(5π)2 , Pp=π*25π2
25 sty 00:31