jak to zrobić?
"ciekawe zadanie": mógłby ktoś przedstawić, jak to po kolei się oblicza?

Pewne przekształcenie przyporządkowuje jednemu punktowi o współrzędnych (x,y) drugi punkt o
współrzędnych (−2x, 2ysin(2α)). Podaj wartości α dla których podane przekształcenie jest
jednokładnością o środku w początku układu współrzędnych. Przedstaw swoje obliczenia.
24 sty 22:17
wmboczek: Skoro x→−2x to y→−2y by była jednokładność.
−2y=2ysin(2α)
−1=sin2α
2α=3π/2+2kπ
α=3π/4+kπ
24 sty 22:24
"ciekawe zadanie": a czy wartości α nie mogą być ujemne?
24 sty 22:40
wmboczek: mogą być, to wszystko siedzi w k (liczba całkowita)
24 sty 22:58