Analizka :)
Godzio:
Proszę, żeby osoby nie związane z tematem nie pisały tu

Zad. 1
Udowodnić, że
| | 1 | |
a0∫x3f(x2)dx = |
| 0a2∫xf(x)dx (a > 0) |
| | 2 | |
Zad. 2
Niech f będzie funkcją ciągłą i okresową (o okresie T) na R. Pokazać, że wtedy
a + Ta∫f(x)dx =
0T∫f(x)dx
Zad. 3
Niech f: [−a,a] → R będzie funkcją ciągłą. Obliczyć całkę
−aa∫(f(x) − f(−x))dx
24 sty 22:07
Godzio:
Prosiłem, żeby osoby niezwiązane z tematem nic nie pisały, takie posty będą usuwane
24 sty 22:22
AC: Zad1
Robisz podstawienie
| | x3 | | 1 | |
∫0ax3f(x2)dx=∫0a2 |
| f(u)du = |
| ∫0a2 uf(u)du |
| | 2x | | 2 | |
cbdu
25 sty 13:19
AC:
Zad2
Jak zrobisz podstawienie
x =u − a
∫aa+T f(x)dx =∫0T f(u+a)du
Jak widzisz wychodzi trochę inaczej jest + a, chyba masz błąd.
25 sty 13:27
AC:
Tam podstawienie
miało być x = u + a
25 sty 13:29
AC:
Zad 3
wynik = 0
25 sty 13:31
AC:
∫−aaf(x)dx − ∫−aaf(−x)dx= podstawienie u=−x
∫−aaf(x)dx − ∫a−af(u)(−du) = ∫−aaf(x)dx − ∫−aaf(x)dx = 0
25 sty 13:34
coped-zadania: No, a gzie Basiek?
25 sty 13:44
Godzio:
W zad. 2 jest wszystko ok
25 sty 13:56
AC:
W drugim mi wychodzi:
∫aa+Tf(x)dx =∫0Tf(x+a)dx
25 sty 14:03
Godzio:
Mogę napisać rozwiązanie, chcesz ?
25 sty 14:13
AC:
Chcę
25 sty 14:33