matematykaszkolna.pl
liczby zespolone Bartek: rysunekKorzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych narysować zbiory liczb zespolonych spełniających podany warunek: |z + i| + |z − i|=2 Ja to zrobiłem o tak. W miejsce z oraz i wstawiłem x2 + y2 + 02 + 12 i tak dalej. Na koniec wyszło mi coś takiego: x2 + y2=1 i nie wiem czy dobrze,bo im wyszło o takie coś: na rysunku na górze ma być i a na dole według nich jest −i. Nic nie rozumiem.
24 sty 21:44
Bartek: w treści powinno być: narysować zbiór liczb zespolonych spełniających... Po prostu z zadaniu jest więcej przykładów.
24 sty 21:53
Bartek: A swoją drogą, szkoda, że nie wiem jak się piszę tutaj w rysowaniu litery i liczby,bo to by znacznie ułatwiło i upiększyło rysunek.
24 sty 22:00
pigor: tu nic nie musisz liczyć tylko zauważyć, że tę równość sumy modułów {z+i| +{z−i}=2 obrazuje geometrycznie zbiór liczb z , których suma odległości od liczb 0−1i oraz 0+1i , czyli od "punktów" (par) (0,−1) i (0,1) jest równa 2 , a więc dokładnie i obrazowo właśnie ten czarny emotka "łańcuszek" liczb z (odcinek liczb z) na osi urojonej Iz
24 sty 22:14
pigor: a więc "im" dobrze wyszło jak na tym rysunku
24 sty 22:16
Bartek: czyli tu chodzi o to, że jest powiedzmy z=x+iy , ale x=0 oraz y=1 więc mam z=0 +1i czyli z − 1i a w przypadku z=0 − 1i mam z + 1i . Nie no, chyba coś pomieszałem...oj ciężko u mnie z tym ciężko
24 sty 22:29