liczby zespolone
Bartek:

Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych narysować zbiory
liczb zespolonych spełniających podany warunek:
|z + i| + |z − i|=2
Ja to zrobiłem o tak.
W miejsce z oraz i wstawiłem
√x2 + y2 +
√02 + 12 i tak dalej. Na koniec wyszło
mi coś takiego: x
2 + y
2=1 i nie wiem czy dobrze,bo im wyszło o takie coś: na rysunku na
górze ma być i a na dole według nich jest −i. Nic nie rozumiem.
24 sty 21:44
Bartek: w treści powinno być: narysować zbiór liczb zespolonych spełniających... Po prostu z zadaniu
jest więcej przykładów.
24 sty 21:53
Bartek: A swoją drogą, szkoda, że nie wiem jak się piszę tutaj w rysowaniu litery i liczby,bo to by
znacznie ułatwiło i upiększyło rysunek.
24 sty 22:00
pigor:
tu nic nie musisz liczyć tylko zauważyć, że tę
równość sumy modułów
{z+i| +{z−i}=2 obrazuje geometrycznie
zbiór liczb
z , których suma odległości
od liczb 0−1i oraz 0+1i , czyli od
"punktów" (par) (0,−1) i (0,1) jest równa 2 , a więc dokładnie i obrazowo właśnie ten
czarny

"łańcuszek" liczb z (odcinek liczb z) na osi urojonej Iz
24 sty 22:14
pigor:
a więc "im" dobrze wyszło jak na tym rysunku
24 sty 22:16
Bartek: czyli tu chodzi o to, że jest powiedzmy z=x+iy , ale x=0 oraz y=1 więc mam z=0 +1i

czyli z
− 1i a w przypadku z=0 − 1i mam z + 1i . Nie no, chyba coś pomieszałem...oj ciężko u mnie z
tym ciężko
24 sty 22:29