W jakim przedziale...
K: Nie wiem kompletnie jak to ruszyć.W jakim przedziale funkcja jest rosnąca dla f(x)=x2 * ex
24 sty 21:12
ZKS:
Policz pochodną i zobacz gdzie ona jest większe od zera.
24 sty 21:13
K: Jak sprawdzić czy jest większa od zera?Może to rozpisać jakoś tak łopatologicznie
24 sty 21:18
Krzysiek: a policzyłeś pochodną? ile wynosi..
24 sty 21:20
K: Nie umiem
24 sty 21:25
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu
24 sty 21:26
K: Skorzytałem,ale jak wychodzi z pochodnych 2x i ex mnożyć przez te środkowe?
24 sty 21:29
Matt: i rozwiąż nierówność: f'(x) > 0 i dostaniesz przedział
24 sty 21:29
ZKS:
[f(x) * g(x)]' = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x)
24 sty 21:31
Matt: pochodna pierwszego razy niezmienione drugie + pochodna drugiego razzy niezmienione pierwsze
24 sty 21:31
K: Ok,chyba mam dzięki za pomoc panowie.
24 sty 21:31
Krzysiek: pochodna to 2xex +x2 ex =ex x(x+2)
24 sty 21:31