oblicz calke metoda podstawiania
magda: oblicz calke metoda podstawiania:
∫ cos √x √x *dx
24 sty 20:50
Krzysiek: √x =t
czyli x2 =t
więc dt=2xdx
24 sty 20:52
Krzysiek: x=t2
czyli dx=2tdt
24 sty 20:52
magda: tyle to wiem,a co dalej?
24 sty 20:53
Krzysiek: wstaw do całki i masz całkę elementarną...
24 sty 20:55
magda: czyli bedzie tak ∫costt2 * 2tdt
24 sty 21:14
magda: ale nie wiem jak dalej to liczyc:(
24 sty 21:15
Krzysiek: a czy przypadkiem t się nie skraca?
24 sty 21:18
magda: to zostanie ∫ cos*2dt?
24 sty 21:23
magda: i co dalej?
24 sty 21:24
Krzysiek: ile wynosi ∫cost dt =...
24 sty 21:25
magda: nie wiem
24 sty 21:28
ZKS:
To zadaj sobie pytanie pochodna czego da Ci cos(t).
24 sty 21:32
magda: −sin t
24 sty 21:33
magda: mozesz to zapisac po kolei?
24 sty 21:34