Wyznaczyc przedzialy monotonicznosci i ekstrema
Marek: Czy ktos wie jak wyznaczyc ekstrema i zbadac monotonicznosc ponizszej funkcji − za pomoca
pochodnych.
y= e3x+4x3
Z gory dziekuje
24 sty 20:42
Tragos: oj jaki ten wzór ma być ?
24 sty 20:43
Marek: y = w liczniku e
3x+4 w mianowniku x
3 ..... cos znieksztalcilo
24 sty 20:44
Marek: Jutro mam poprawkę z analizy ... a to zadanie z ostatniego zaliczenia. Jak nie ugryzę − to leżę
... jakoś okaże wdziecznosc, jezeli ktos to rozpisze
24 sty 20:48
Tragos: D = R / {0}
| | e3x+4 | | (e3x+4)'x3 − (x3)'e3x+4 | |
f'(x) = ( |
| )' = |
| = |
| | x3 | | x6 | |
| e3x+4*3x3 − 3x2e3x+4 | | 3x2e3x+4(x − 1) | | 3e3x+4(x − 1) | |
| = |
| = |
| |
| x6 | | x6 | | x4 | |
24 sty 21:03
Tragos: monotoniczność:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f ↗ gdy f'(x) > 0
f'(x) > 0
x − 1 > 0
x > 1
x ∊ (1, +∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f ↘ gdy f'(x) < 0
f'(x) < 0
x − 1 < 0
x < 1 x ∊ D
x ↘ w przedziałach (−∞, 0) oraz (0, 1)
24 sty 21:06
Tragos: i teraz punkty podejrzane o ekstremum:
f'(x) = 0
x − 1 = 0
x = 1
i tutaj będzie minimum lokalne, bo znak pochodnej zmienia się z minusa na plus
24 sty 21:15
Tragos: PS. jutro mam z tego kolosa
24 sty 21:16
Marek: o F**k ... robilem to totalnie zle ....

... leze jak nic
24 sty 21:21
Marek: Tragos − mozesz mi jeszcze napisac wg. jakiego wzoru wrzeksztalcone zostalo (e3x+4)'x3 −
(x3)'e3x+4 na e3x+4*3x3 − 3x2e3x+4
24 sty 21:30
Tragos: (e3x+4)'x3 − (x3)'e3x+4
(e3x+4)' = e3x+4 * (3x+4)' = e3x+4*3
(x3)' = 3x2
24 sty 21:33
Marek: Prawda ... racja ... ehhh ....

tylko tak moge tu podziekowac
24 sty 21:41
Tragos: to na czerwono to z funkcji złożona, jest takie twierdzenie o tym

np.
(sin2x)' = cos2x * (2x)' = 2cos(2x)
24 sty 21:42
Marek: A moze jeszcze ogarniesz całkę przez podstawienie....
24 sty 21:54
Marek: rozumiem, ze podstawiamy:
x
2+3=t
2xdx=dt
xdx=
12dt
i dalej ...
24 sty 22:01
Marek: jeszcze inaczej ... dochodze do miejsca, gdzie mam
24 sty 22:05