Planimetria
...: Witam. Proszę o pomoc

1.W trapez można wpisać okrąg i opisać na nim okrąg. Jedna z podstaw jest równa a, druga jest
cztery razy dluższa. Oblicz pole trapezu.
2.Trapez równoramienny o polu 8 cm
2 i kącie przy podstawie 30
o jest opisany na kole. Oblicz
pole kola, dlugość boków trapezu oraz dlugość jego przekątnych.
Zacząlem tak:
8=(2b+2h
√3
√3h
2+bh−8=0
Δ=b
2+32
√3 b
2=−
√32 i co z tym dalej robić?
3.Dwa okręgi o r
1=3cm 2
2=9m są styczne zewnętrznie. Oblicz pole oraz obwód figury
ograniczonej tymi okręgami i ich wspólną styczną zewnętrzną. Prosilbym o rysunek, bo nie wiem
jak to wgl. ma wyglądać..
24 sty 20:40
...: jak zwykle poszukuję chętnego
24 sty 20:58
...:
24 sty 21:07
...: uslyszcie glos wolającego na pustynnym forum
24 sty 21:16
al:
jeżeli można na nim opisać okrąg, to trapez musi być równoramienny,
jeżeli można w niego wpisać okrąg, to równe są sumy przeciwległych boków,
zatem podstawy : a, 4a, ramiona 2,5a
potem h z tw.Pitagorasa
24 sty 21:25
...: ok, trochę pomyślunku i czlowiek się gubi... Mów do mnie jeszcze
24 sty 21:33
...: Jeszcze jedno zadanie dorzucę, bo nie wiem jak zrobić. Próbowalem z twierdzenia o dwusiecznej,
ale za dużo niewiadomych...
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny ma dlugość 1. Oblicz dlugość boków trójkąta,
wiedząc, że są one liczbami calkowitymi.
24 sty 21:51
al:
3,4,5
24 sty 22:08
...: a skąd to wiesz? ja tu pola porównuje, cuda niewidy robię i ni wychodzi
24 sty 22:27
...: Zrobilem te 2, ale jakiś kosmiczny wynik mi wyszedl... Najpierw wyznaczylem h w następujący
| | b | | h | |
sposób 4h=2b+2h√3 => h= |
| . Następnie podstawilem do wzoru 8=(2b+2h√3)* |
| i |
| | 2−√3 | | 2 | |
| | 208−120√3 | |
obliczylem b=√ |
| . Niestety jest to liczba ujemna... |
| | 1−2√3 | |
24 sty 22:48
...: może dzisiaj ktoś się skusi?
25 sty 22:11
...: to jak skusi się czy nie skusi?
25 sty 22:24
...: ?
25 sty 23:42