Wyrażenia wymierne .
Kaluśka : Pani podyktowała nam pewne zadanie , nie moge znaleźć na necie to wpisze tutaj może ktoś
rozwiąże.
Tymoteusz może przekopać ogródek w czasie o 3 godziny krótszym niż Jacek. Pracująć równocześnie
mogą przekopać ogródek w ciągu 2 godzin. Ile każdy z nich potrzebuje czasu na przekopanie
ogródka samodzielnie .
24 sty 20:28
Kaluśka : Jak zacząć to być problem ; (
24 sty 20:30
Kaluśka : Ktoś tam pracuje nad tym

?
24 sty 20:35
Kaluśka : Dobra jak to zadanie ktoś rozwiąze to będzie ok

Daniel wyjechal w piatek rowerem do miejscowosci oddalonej o 84km , by wrocic w sobote ta sama
droga . w piatek jechal o 5km/h szybciej niz w sobote wiec podroz mu zajela 1godz 15 min mniej
. z jaka predkoscia jechal w sobote.
24 sty 20:45
Kaluśka : No nie ma nikogo do pomocy ? Bardziej mi chodzi o zdanie z Danielem.
24 sty 20:52
al:
v*t=84
(v+5)(t−54)=84
24 sty 20:54
Kaluśka : Dobra to już dalej zrobiłam.
A to jak rozwiązać bo nie wiem ile przypadków mam zrobić

|
3x+3 | = |
3x+2 |
24 sty 21:07
ZKS:
|a| = |b| ⇒ a = b ∨ a = −b
24 sty 21:09
al:
założenia, a potem dwa przypadki
IaI=IbI, jeżeli a=b lub a=−b
24 sty 21:11
Kaluśka : czyli:
3x+3 = − 3x+2
ORAZ :
3x+3 = 3x+2
24 sty 21:14
Kaluśka : obliczyc x i koniec; 0
24 sty 21:14
Kaluśka : Ostatnie pytanie mam

A jak przekształcić żeby były 4 przypadki
24 sty 21:21
pigor: niech
x=? − czas Jacka samodzielnego kopania, to
x−3=? − czas Tymoteusza tej roboty
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i masz proste równanie wydajności |
| + |
| = |
| i x>3 / * 2x(x−3) , stąd |
| | x | | x−3 | | 2 | |
2(x−3)+2x=x(x−3} ⇒ x
2−7x+6=0 ⇔ x
2−6x−x+6=0 ⇔ (x−6)(x−1)=0 , zatem tylko
x=6
spełnia warunki zadania , więc
odp. Jacek uporałby się sam z robotą w
6 godzin , a Tymoteusz w
3 godziny .
24 sty 21:37
pigor:
lub

(zero) przypadków np. tak :
|
3x+3|=
3x+2| ⇔
3|x+3|=
3|x+2| ⇔
|x+3|=|x+2| , a szukane
x w
tej samej odległości od
−3 i
−2 to tylko liczba
−2,5 , czyli
−52 −
szukane
rozwiązanie równania i koniec
krótko, łatwo i przyjemnie, bo właśnie na tym polega ta matma
24 sty 21:48