nierówność kwadratowa
Anka:

Oblicz nierówność
13x
2+
23x≤0
Uczyliśmy się dopiero nierówności kwadratowych a to już jest 3 stopnia jak to mam rozwiązac?
24 sty 20:11
romano: mnóż przez 3
24 sty 20:15
ICSP: po co
| | 1 | |
wyciągnij |
| x przed nawias. |
| | 3 | |
24 sty 20:16
Paweł: pomnóż przez 3 i rozwiąż
24 sty 20:16
Anka: to ten x w mianowniku mogę dać do licznika?
24 sty 20:25
Anka: ten x na dole mam traktować normalnie tak jakby był przy kresce ułamkowej?
24 sty 20:28
ICSP: to on jest w mianowniku?
24 sty 20:28
24 sty 20:29
Anka: jak zrobię sposobem ICSP to mi się tam skrócą x i zostanie
13(x
2+2)
24 sty 20:29
Anka: ta druga b
24 sty 20:30
ICSP: a ja myślałem że a xD
24 sty 20:30
ICSP: przemnóż obie strony przez 3x2
24 sty 20:31
ICSP: i dziedzinę najpierw ustal.
24 sty 20:31
Godzio:
Nie ma czegoś takiego jak "oblicz nierówność", można ją rozwiązać !
24 sty 20:33
Paweł:
x23 + 23x ≤ 0
x33x + 23x ≤ 0
x3 + 23x ≤ 0
D = R \ {0}
3x(x3 + 2) ≤ 0
3x = 0
x = 0
∨
x3 + 2 = 0
x3 = −2
x = −2
Rysujesz wykres i widzisz, żę wynik to: <−2, )
24 sty 20:35
Paweł: <−2, 0)
24 sty 20:36