?
Patryk:

Wyraz pole prostokąta na rysunku , jako funkcje zmiennej x.Podaj wymiary prostokąta o
największym polu ?
dacie jakąś wskazówkę ?
24 sty 20:06
krystek: pitagorasem policz
24 sty 20:11
karol: dawaj trudniejsze.
24 sty 20:12
al:
z podobieństwa trójkątów na przykład
y=4−2x
p(x)=xy=x*(4−2x) i zwyła funkcja kwadratowa
24 sty 20:18
Patryk: tyle że to jest trójkąt i kwadrat ..
24 sty 20:19
Eta:

x, y wymiary prostokąta , x,y >0
| | 2 | | 4 | |
z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| ⇒ y= 4−2x , x€ (0, 2} |
| | x | | 4−y | |
P= x*y P(x) = x(4−2x) = −2x
2+4x
podaj maksimum tej funkcji : x
max=.... y
max= 4−2*x
max=....
24 sty 20:20
Patryk: 24 sty 20:19 to nie mój wpis to Partyk 2
24 sty 20:21
Patryk: Eta ale dzięki, teraz już sobie dam radę
24 sty 20:22
Patryk: 24 sty 20:22 to też
24 sty 20:22
Patryk: Dzieki
24 sty 20:26