matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Pati:
ln(x+4)−ln4
Obliczyć granice funkcji lim x−>0
x
24 sty 19:39
Krzysiek:
z reguły de l'hospitala lub skorzystać z tego, że:
ln(1+x)
lim x→0
=1
x
24 sty 19:45
pigor:
lub po prostu tak : lim x→0
ln(x+4)−ln4
x
= lim x→0
1
x
ln
x+4
4
=
x
= lim x→0 ln(1+
)
4
x
*
1
4
= lne
1
4
=
1
4
lne=
1
4
4
24 sty 22:34