Dziedzina
Robi: Wyznacz dziedzinę funkcji :
log( 25 + 16x2 )
24 sty 19:32
Mat: 25+16x2>0
24 sty 19:33
krystek: D=R
24 sty 19:34
Robi: sorki pomyłka powinno być : logx(25+16x2) , ten x przy log cos zmienia ?
24 sty 19:36
baklazan: tak x≠1 i x>0
24 sty 19:37
Paweł: tak
dodatkowo
x > 0 i i x ≠ 1
czyli odp. jest x∊ (0, ∞) \ {1}
24 sty 19:38
Robi: a w przykładzie ze zmienionym znakiem tzn. logx(25−16x2) trzeba tak to wyliczyc ? :
logx(25−16x2) = x(5−4x)(5+4x) x>0 ; x≠1
x=−54 u x=54
D=(−54 ; 54)
24 sty 19:48
Tragos: o takie coś chodzi? x jest w podstawie logarytmu czy w liczbie logarytmowanej?
logx(25 − 16x2)
24 sty 19:50
Robi: w podstawie logarytmu, przepraszam za blad
24 sty 19:57
Paweł:
w tym nawiasie (25 − 16x2) dziedziną nie jest to co napisałeś tylko
D = R \ {−54, 54}
Ponadto musisz znowu uwzględnić sam x w podstawie czyli drugą dziedzinę D = (0, ∞) \ {1}
Na koniec bierzesz część wspólną z:
D = R \ {−54, 54} ∩ D = (0, ∞) \ {1}
czyli odp to D = (0, 1) ∪ (1, 54) ∪ (54, ∞) czy też D = (0, ∞) \ {1, 54}
24 sty 20:00
krystek: x>0 i x≠1 i 25−16x2>0
24 sty 20:02
Paweł: chwilka mój błąd...
24 sty 20:03
Paweł:
w tym nawiasie jest D = (−∞, −54) ∪ (54, ∞)
w podstawie D = (0, ∞) \ {1}
więc część wspólna z tego to jest (0, ∞) \ {1, 54} tak ja wcześniej pisałem
24 sty 20:06
Robi: Dziękuję za wytłumaczenie , a jezeli x był w liczbie logarytmowanej a nie w podstawie
logarytmu, to jaka byłaby dziedzina ?
24 sty 20:06
krystek: D=R
24 sty 20:07
Paweł:
miałbyś wtedy nierówność wielomianową −16x(x + 54)(x − 54) > 0
a jego wynik to (−∞, −54) ∪ (0, 54) więc po uwzględnieniu dziedziny logarytmu samo
(0, 54)
24 sty 20:12
24 sty 20:13
Paweł: no tak, to było tak na szybkiego... ty tez jakąś bzdurę napisałeś wcześniej
24 sty 20:14
krystek: @Paweł żle wyznaczyłe pierwszą dziedzinę ,gdy x w podstawie.
Mój wpis D=R miał być dla zapisu zad na początku.
24 sty 20:15
krystek: | | 5 | |
@Paweł żle wyznaczyłe pierwszą dziedzinę ,gdy x w podstawie. D=(0, |
| )/{1} |
| | 4 | |
Mój wpis D=R miał być dla zapisu zad na początku.
24 sty 20:16
Paweł: powinna być (54, ∞) ostatecznie
24 sty 20:20
krystek: Coś internet działa powoli. Jaka bzdura wpisana została przeze mnie?
24 sty 20:21
Paweł: to jest ostateczne rozwiązanie do logx(25 − 16x2) po błędach jakie zobaczyliśmy, sry..
24 sty 20:23
Paweł: powiedz przynajmniej czy to rozumiesz, czy za bardzo już nagmatwane?
24 sty 20:24
Robi: pogubiłem się

Dziedzina:
log
x(25 − 16x
2) to (
54, ∞) ?
logx(25−16x
2) to (0;
54 ) ?
Tak ?
24 sty 20:28
Paweł: TAK
24 sty 20:38
Paweł: znaczy nie pierwsze ok a drugie (0, 54) \ {1}
24 sty 20:39
krystek: Nie
24 sty 20:40
Paweł: Czemu nie, jak tak
24 sty 20:41
krystek: I x>0 i x≠1 i 25−16x2>0
II x(25−16x2)>0
Rozwiązać należy i zobaczyć !
24 sty 20:44
Paweł: dobrze są rozwiązane oba już
24 sty 20:45
Paweł: aa juz widzę bła ok sory krystek
24 sty 20:45
Paweł: tak jak Robi ma napisane jest już dobrze
24 sty 20:46
Robi: Dzięki wielkie za pomoc
24 sty 20:54
krystek: @
Robi
| | 5 | |
dla logx(25−16x2 ) D=(0, |
| )/{1} |
| | 4 | |
dla log(x(25−16x
2)) D=(−
∞,
−54) U (0,
54)
24 sty 21:41
Magda: logx(25−16x2)
15 gru 16:57
krystek: 25−16x2>0 i x>0 ix≠1 jeżeli x jest w podstawie.
jeżeli podstawa 10 to
x(25−16x2)>0
15 gru 17:01