Rozwiąż równanie logarytmiczne
ysiulec: cześć, pomożecie?

Rozwiąż równanie:
Jak interpretować ten ułamek? Jako logarytm
2 o podstawie 2 ? Wtedy jest proste.
24 sty 19:28
ysiulec: dobra juz sobie poradziłem
24 sty 19:32
ysiulec: wot? Ktoś sobie urządził zabawę z nickami.
Dzieci, dzieci...
24 sty 19:33
krzysiek: zrób najpierw załorzenie
24 sty 19:37
baklazan: log22x=log2x−log2x
24 sty 19:39
ysiulec: wiadomo, x2>0 i x>0, D=(0;+∞)
I mysle że chodziło o log22 x.
24 sty 19:40
Paweł:
(log2x)2 − 4log2x + 3 = 0
t = log2x
t2 − 4t + 3 = 0
Δ = 4
t1 = 1 t2 = 3
log2x = 1
x1 = 2
log2x = 3
x2 = 8
24 sty 19:50