planimetria
elpe: witam mam mały problem z takim zadankiem
W trapezie równoramiennym długość przekątnej jest równa a, kąt jaki tworzy ta przekatna z
dłuższą podstawą ma miarę α. Oblicz pole tego trapezu.
24 sty 19:21
Karolina: siema, zrób to sam
24 sty 19:30
marek: podpowiedź:
puszczasz wysokość z wierzchołka górnej podstawy w którym się kończy ta przekątna. "Odcinasz"
trójkąt złożony z części dolnej podstawy, ramienia i wysokości i "wklejasz" go po drugiej
stronie trapezu. Powinien wyjść Ci prostokąt o przekątnej a i kącie nachylenia α.
PS. Jak się robi takie rysunki, które niektózry tu wklejają?
24 sty 19:30
baklazan: jak zaczynasz pisac to masz na gorze litery greckiego alfabetu a dalej rozne znaki, a na koncu
rysuje
24 sty 19:31
elepe: nie źle marek coś tłumaczysz, to inaczej powinno być ...
24 sty 19:31
marek:

właśnie bez rysunku ciężko się tłumaczy

Niebieski trójkąt przenosisz w miejsce zielonego i dostajesz prostokąt, którego pole da się
policzyć mając długość przekątnej i kąt jej nachylenia.
24 sty 19:38
marek: ∫x*yδ
24 sty 19:40
marek: ktoś tu bana powinien dostać...
24 sty 19:41
elpe: dokładnie widze jakaś frajerzyna sie bawi xD dzięki real marek!
24 sty 19:43
Eta:
| | b+c | | 2x+2b | |
c= 2x+b to: |
| = |
| = b+x |
| | 2 | | 2 | |
|AE|= b+x
P= |AE|*h =............ wyznacz z Δ AEC
h i |AB| z funkcji trygonometrycznych kąta α i danej w nim dł.
a
24 sty 19:47