Badanie zależności liniowej wektorów w przestrzeni Rn.
student_x: Wektory u, v, w są liniowo
zależne w przestrzeni liniowej Rn. Czy wektory u−v, u, w−v
także są liniowo zależne?
Gdyby wektory u, v, w były liniowo
niezależne, to rozwiązałbym to tak:
α(u−v) + βu + γ(w−v) = 0
αu − αv + βu + γw − γv = 0
u(α+β) + v(−α−γ) + wγ = 0
| ⎧ | α + β = 0 | |
| ⎨ | −α −γ = 0 |
|
| ⎩ | γ = 0 | |
Po rozwiązaniu układu równań stwierdzam, czy są liniowo zależne, czy nie.
Czy również w przypadku liniowo
zależnych wektorów mogę postępować analogicznie?
Bardzo prosiłbym o wskazówki, jak powinienem rozwiązać to zadanie.
24 sty 19:13
student_x: Czy ma ktoś może jakiś pomysł?
24 sty 21:07
student_x: Odświeżam temat.
25 sty 12:08
Artur z miasta Neptuna: skoro u,v,w są zależne to:
∃α≠0∨β≠0 u = αv + βw
tak więc:
u−v = αv+βw − v = (α−1)v+βw
u = αv+βw
w−v = (−1)v + 1*w
zapisałem wektory 'u−v', 'u' i 'w−v' jako kombinację wektorów 'v', 'u', 'w' które są liniowo
zależne, więc także te wektory są liniowo zalezne
25 sty 12:19
student_x: Po głębszym namyśleniu się stwierdziłem, że ma to sens

Wielkie dzięki za odpowiedź!
25 sty 14:16