Ostrosłupy
Karolina: Pomoże ktoś

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny pole podstawy jest 25, wysokość ostrosłupa 10,
wyznacz kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy, i kąt nachylenia krawędzi bocznej do
podstawy.
24 sty 19:08
baklazan: P=a2, 25=a2, a=5
Przekatna kwadratu 5√2,
Korzystasz z tw. pitagorasa H+polowa przekatnej=krawedz boczna.
Majac takie danie jestes w stanie obliczyc kat nachylenia krawędzi bocznej do podstawy.
Potem wykorzystujesz to ze trojkat tworzacy sciane boczna jest rownoramienny i obliczasz jego h
i dalej sobie poradzisz
24 sty 19:17
Karolina: dziękuje
24 sty 19:19
Karolina: teraz mam jednak wątpliwość ponieważ ostrosłup nie prawidłowy nie ma w podstawie kwadratu
24 sty 19:28
Karolina: a nie jednak wszytstko dobrze
24 sty 19:29