fizyka
maciek: witam ma ktos chwile na rozwiazanie zadania z fizyki ? Osoba o masie 60kg stoi na wadze
sprezynowej w windzie. co wskaze waga gdy:
a) winda stoi
b) winda rusza do gory z przyspieszeniem 2,5m/s2
c) jedzie w dól z tym samym przyspieszeniem
d) nastapilo zerwanie liny windy.
24 sty 19:01
:): a) 60kg
b)150 kg
c)24kg
d)0kg
24 sty 19:05
maciek: ok wielkie dzieki a mozesz powiedziec jak obliczyles/as pkt b i c ?
24 sty 19:07
:): m*a i m/a
24 sty 19:53
ejendi:
Masę mamy stale tą samą czyli trzeba porównać siły i wpływ przyspieszenia ziemskiego g
czyli dla np b) dla g=10 m/s2
F=m(g+a)=750 N
G=750/g=75 kG jeżeli waga jest wyskalowana w kG siły
jak w dół to przyspieszenie =g−a
24 sty 22:20