l = 2a
d = a√2
| √14 | ||
h = √l2 − (d2)2 = √(2a)2 − (a√22)2 = a | ||
| 2 |
| a2*h | a3√14 | |||
V = | = | |||
| 3 | 6 |
Pomagam, wpierw rysunek
| a√2 | ||
( | )2 + H2 = 4a2 (odcinek |AO| to dokładnie połowa przekątnej kwadratu a√2) | |
| 2 |
| 2a2 | |
+ H2 = 4a2 | |
| 4 |
| 2a2 | ||
H2 = 4a2 − | ||
| 4 |
| 16a2 − 2a2 | ||
H2 = | ||
| 4 |
| 14a2 | ||
H2 = | , H > 0 | |
| 4 |
| √14a | ||
H = | ||
| 2 |
| 1 | ||
V = | *Pp * H | |
| 3 |
| 1 | √14a | |||
V = | * a2 * | |||
| 3 | 2 |
| a3√14 | ||
V = | [j3] | |
| 6 |
| 1 | ||
Pb = 4 * | * a * h | |
| 2 |
| a2 | ||
h2 + | = 4a2 | |
| 4 |
| a2 | ||
h2 = 4a2 − | ||
| 4 |
| 16a2 − a2 | ||
h2 = | ||
| 4 |
| 15a2 | ||
h2 = | , h > 0 | |
| 4 |
| √15a | ||
h = | ||
| 2 |
| 1 | a√15 | |||
Pb = | * 4 * a * | |||
| 2 | 2 |
| a2√15 | ||
Pb = 2 * | ||
| 2 |