jak mam to zrobic?
asia: W hurtowni jest 168 skrzynek wody mineralnej.Codziennie hurtownia sprzedaje 21 skrzynek tej
wody.Zapisz wzór wyrażający zależność między liczbą skrzynek S pozostających w hurtowni a
liczbą d dni sprzedaży.
a)określ ile skrzynek wody mineralnej zostanie po 3 dniach sprzedaży
b)zbadaj na ile dni sprzedaży wystarczy zapas skrzynek wody mineralnej zgromadzonej w hurtowni
24 sty 17:53
sklozik: mamy 168 skrzynek x=21 skrzynek sprzedają dziennie
czyli wyznaczamy sobie cią arytmetyczny a1=1 dzień a2=2 i tak dalej do an=n
Sn=168−21*n
a)S3=168−31*3
S3=105 skrzynek
b)ma nam zostać 0 skrzynek czyli Sn=0
0=168−21*n
n=8 starczy na 8 dni
24 sty 18:44