Pomocy-Dystrybuanta empiryczna/ws[p zmiennosci
M.: Jak policzyć dystrybuantę empiryczną i współczynnik zmienności?
Nie bd rozumiem powyższych dwóch pojęć z suchej teorii.
Mam zadanie gdzie trzeba bylo obliczyć wg tabeli następujące rzeczy. tak te zrobiłam wyszło:
(xoi−x1i) ni
0−6 10
6−12 15
12−18 20
18−24 5
średnia arytmetyczna= 11,4
wart.kwartyla III = 15,75
wariancja = 30,24
wsp.asymetrii = − 0,29
Ale nie umiem wyznaczyć dystrybuanty empirycznej i wsp.zmienności.Wdzięczna bd za pomoc.
24 sty 17:46