Dana jest funkcja
Bart: Niestety totalnie nie wiem jak mam zrobić to zadanie. Nie pamiętam zadań z działu funkcji.
Czy mogę prosić o całkowitą pomoc i wytłumaczenie co i jak ?
Mam do zrobienia zadanie:
Dana jest funkcja f(x)=3x2−9x+6
a)naszkicuj jej wykres
b)wyznacz najmniejszą i największą wartość tej funkcji dla x∊<0,2>
c)oblicz jej miejsca zerowe
Jeśli nie chcecie rozwiązywać za mnie zadania bardzo bym prosił o rozwiązanie chociaż podobnego
abym na podstawie niego mógł rozwiązać moje zadanie.
24 sty 17:45
Aga: Wykresem funkcji kwadratowej jest parabola.
Znajdź wzór na wierzchołek i miejsca zerowe.
24 sty 17:49
Bart: gdybym umiał zrobić rysunek i wiedział jak to obliczyć to chyba bym obliczył a nie prosił was o
pomoc w rozwiązaniu lub rozwiązaniu innego podobnego zadania abym mógł na przykładzie
rozwiązać moje zadanie, prawda ?
Umiesz czytać ze zrozumieniem ?
26 sty 17:18
Aga1: Chciałam Ci pomóc, ale nie rozwiązać za Ciebie. Prosiłam Cię o zapisanie wzorów, to takie
trudne?
Na szczęście, umiem czytać ze zrozumieniem.
26 sty 17:36
Paweł: na tej stronie w dziale funkcja kwadratowa masz wszystko to ładnie wytłumaczone i narysowane
26 sty 17:39
26 sty 17:39
Bart:

Czyli będzie tak:
f(0)=0
2−3*0+6=6
f(1)=1
2−3*1+6=4
f(2)=2
2−3*2+6=4
f(3)=3
2−3*3+6=6
f(4)=4
2−3*4+6=10
xy
podpunkt b) został wyliczony do góry (f(0),f(1) itp) tylko nie wiem jak to zapisać
Czytałem na temat tych miejsc zerowych i nadal tego nie rozumiem. Mogę prosić o sprawdzenie i
pomoc?
Dziękuję za dotychczasową pomoc.
29 sty 19:54
Aga1: Bart, niewiele dobrze obliczyłeś
f(x)=3x
2−9x+6
a=3,b=−9,c=6
Δ=b
2−4ac=81−72=9
√Δ=3
Po obliczeniu miejsc zerowych stwierdzamy,że wykresu należą punkty (1,0) i (2,0)
f(0)=6−−−−− Punkt przecięcia z osią OY to: (0,6)
W=(1,5;−0,75)
Popraw rysunek.
b) f(1)=3*1
2−9*1+6=
f(2)=3*2
2−9*2+6=
30 sty 10:13