nie rozumiem tego zadania pomoz mi
kasiulka: Zależność między kosztem K (w zł) przechowywania pewnego towaru w chłodni a temperaturą t (w C)
można opisać za pomocą wzoru K(t)=−0,2t2−t+100 gdzie t €<−8;5>.określa temperaturę dla której
koszt przechowywania towaru jest największy i podaj ile wynosi ten koszt
24 sty 17:45
:):
24 sty 18:19
asia: Zależność między kosztem K (w zł) przechowywania pewnego towaru w chłodni a temperaturą t (w C)
można opisać za pomocą wzoru K(t)=−0,2t2−t+100 gdzie t €<−8;5>.określa temperaturę dla której
koszt przechowywania towaru jest największy i podaj ile wynosi ten koszt
25 sty 17:25
Aga: | | −b | | 1 | | 9 | |
tw= |
| = |
| =−4 |
| |
| | 2a | | −0,22 | | 11 | |
K
max=K(t
w)=
licz dalej
25 sty 17:32
Aga: | | 5 | |
Przepraszam , tw=−4 |
| . |
| | 11 | |
25 sty 17:33
asia: No ale jak pomóż dalej plis ja tego nie rozumie
25 sty 18:15
Aga: Oblicz
| | 49 | | 1 | | 49 | | 49 | |
K(− |
| )=− |
| *(− |
| )2+ |
| +100 |
| | 11 | | 5 | | 11 | | 11 | |
Weź kalkulator i licz.
25 sty 18:20
pigor: ależ ,
| | 1 | | 1 | | 10 | | 5 | |
tw = |
| = |
| = − |
| = − |
| = −2,5 , a więc liczenie |
| | −2*0,2 | | −0, 4 | | 4 | | 2 | |
będzie dużo prostsze ...
25 sty 18:33
Aga: Faktycznie, nie pomnożyłam przez 2.
25 sty 22:56
asia: Ok tylko tam nie jest 0,22 w zadaniu tylko 0,2tdo kwadratu mialo byc
26 sty 08:44
Aga: Zauważ, że ja nie napisałam znaku razy, ale pigor poprawił.
26 sty 12:23
asia: Aha ok to przepraszam

no a co dalej?to koniec zadania?
26 sty 12:49
Aga: Jeszcze nie koniec, teraz do wzoru funkcji podstawiasz −2,5
K(−2,5)=−0,2*(−2,5)2+2,5+100
i liczysz największy koszt
i podajesz odpowiedź.
Odp.Koszt przechowywania towaru jest największy przy temperaturze −2,50C i wynosi...
26 sty 13:09