Przedstaw ułamek w postaci sumy dwóch ułamków prostych
matwal: Przedstaw ułamek w postaci sumy dwóch ułamków prostych
w liczniku delta wychodzi 0 więc nie da się tego przedstawić w postaci sumy dwóch ułamków?
24 sty 17:24
Godzio: Da się
24 sty 17:26
Bizon:
... a jaka delta w liczniku...

?
24 sty 17:30
Aga: x
2+6x+9=(x+3)
2
| 5x+3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+3)2 | | x+3 | | (x+3)2 | |
24 sty 17:39
matwal: w mianowniku sory
24 sty 17:52
Aga: Mnożysz przez wspólny mianownik i otrzymujesz
5x+3=A(x+3)+B
5x+3=Ax+3A+B
Stąd
A=5
3A+B=3
B=−12
24 sty 18:04
matwal: dzięki bardzo!
24 sty 18:12
Aga: Nie ma za co kochany
24 sty 18:24