Statystyka :P
Basiek: Statystyka

Zad.
W pewnej firmie badano ile zwolnień lekarskich w ciągu roku biorą jej pracownicy. otrzymano
następujące wyniki:
3 zwolnienia wzięło 5% pracowników
2zwolnienia wzięło 12%pracowników
1 zwolnienie wzięło 18%pracowników
0 zwolnień 65% pracowników.
Jaka jest średnia liczba zwolnień w ciągu roku przypadająca na jednego pracownika tej firmy?
Nie chcę, żeby mi ktoś coś wyliczał, czy cokolwiek, tylko chciałabym się dowiedzieć jak to
zapisać. Chociaż zacząć, bo domyślam, że na % pracować nie mogę?
24 sty 17:19
Godzio: x pracowników, zatem 5%x = 0,05x i już nie masz procentów
Teraz suma zwolnień, na ilość pracowników i masz wynik
| 3 * 0,05x + ... | |
| |
| 0,05x + ... | |
24 sty 17:22
Basiek: Super, dzięki
Godzio
24 sty 17:24
Godzio: W mianowniku nie trzeba nic dodawać bo tam po prostu ilość pracowników czyli x
24 sty 17:28
Basiek: Gooodzio, wiem!

Ja tylko zapytałam o to jedno, co (chyba) nie czyni ze mnie aż takiej
idiotki. Mój zapis po prostu wyglądałby tak, że napisałabym sobie, że zakładam, że 100%
pracowników to 100... i w sumie też by mi wyszło, pracowałabym na ładniejszych liczbach, ale
byłoby źle.

Dlatego zapytałam
24 sty 17:30
Godzio: No to ok
24 sty 17:30
Basiek: Jeszcze jedno pytanie. Mam zadanie dotyczące narysowania diagramu kolumnowego. Powinien on
chyba wyglądać tak liczebność [pion], wartość [poziom]. Tylko, że jak na takim diagramie mam
zaznaczyć średnią?
Mam odwrócić ten wykres, czy co?

[Wiem, że zadaję głupie pytania

]
24 sty 18:15
DZIADZIA: cześć Basiek

Pomożesz ja z banałąmi aale wiesz jak to ja!
24 sty 18:24
DZIADZIA: Sn=n2+3/n to a3=?
24 sty 18:25
Basiek: No

Tylko zapisz to ładnie ,ok?
24 sty 18:30
Godzio: Weź daj se spokój z rysowaniem diagramów
24 sty 18:36
BLAZEJ_505:

średnią najlepiej zaznaczyć (tak mi się wydaję) odcinkiem np. gdzie y−wartość tych słupków, a
x−co opisujemy np. poszczególne miasta i ich poziom mieszkańców, to liczba mieszkańców to y, a
miasta to x, średnia to najlepiej odcinek(tak jak opady) tak mnie się wydaje
24 sty 18:37
DZIADZIA: Sn= n2+3n
24 sty 18:42
Basiek: @Godzio, w pewnym sensie popieram..., ale te kilka przez całe życie to sobie mogę pomalować,
plastyka była taaak dawno....
@Błażej, dzięki wielkie. Sporo pracy chyba w to włożyłeś, staram się to przetrawić, ale coś
średni mi idzie. A książkę, książkę przez Was zgubiłam, bo dawno nie używałam!
24 sty 18:43
Basiek: @ Dziadzia
S
3 − S
2= a
3
| | 32+3 | | 22+3 | |
czyli : |
| − |
| = 4− 3,5= 0,5 |
| | 3 | | 2 | |
24 sty 18:45
Basiek: @ Dziadzia
S
3 − S
2= a
3
| | 32+3 | | 22+3 | |
czyli : |
| − |
| = 4− 3,5= 0,5 |
| | 3 | | 2 | |
24 sty 18:46
BLAZEJ_505: wprowadź dane do exela i stwórz wykres, prosto łatwo i przyjemnie
24 sty 18:46
Basiek: przy 15 to już tak średnio.
24 sty 18:47
BLAZEJ_505: ps. statystyka to zło

a w szczególności korzystanie z głównego urzędu statystycznego w
poszukiwaniu długości żywopłotów
24 sty 18:50
DZIADZIA: dziekuję Basiek tylko jak ja bym miał sam do tego dojść?
24 sty 18:50
Basiek: @Błażej, nie strasz biednych dziewczynek! Będę mieć koszmary.
@Dziadzia, już chyba przedwczoraj o tym pisałam

To masz analogicznie do takiej sytuacji
drugiego dnia masz w skarbonce − 10 zł
trzeciego dnia masz − 15 zł
Ile wrzuciłeś 2giego dnia, że z 10 masz teraz 15 ?

@Mogę zarzucić skanem odnośnie tych cudownych wykresów?

Chciałabym się odnaleźć w gąszczu
statystyki...
24 sty 18:53
BLAZEJ_505: możesz Basiek, zobaczymy czy potrafię statystykę<moje 3 zajęcia z statystyki>
24 sty 18:55
DZIADZIA: Basiek a jak bym szukał a7 to S7−S6=a7?
24 sty 18:59
Basiek: http://i43.tinypic.com/n4uwlg.jpg
− gimnastyka− na lewo głowa, na prawo głowa− można iść spać.

Mistrzem staranności i estetyki nie jestem, aż mi wstyd....
@Dziadzia− dokładnie tak
24 sty 19:01
BLAZEJ_505: ja bym zmienił oznaczenia osiek(odwortnie) i tam później zaznaczył średnią
24 sty 19:13
Basiek: No, tak właśnie pomyślałam, że przy takim oznaczeniu zwyczajnie chyba się nie da.... tylko
wiesz, cały czas powtarzał się schemat liczebność− pion, wartość− poziom. Dzięki

Drugie
będzie analogicznie.
Statystykę umiesz. No i odczytujesz hieroglify, gratulacje.
24 sty 19:17
BLAZEJ_505: ja potrafię statystykę

WOW, a btw nie gryzmolisz
24 sty 19:23
Basiek: Nie wow, tylko mnie słuchaj, ja prawie zawsze mądrze mówię, poza tym widzę, co jest narysowane
i jak, to nawet gryzmoleniem nazwać ciężko...

Ale mam za dużo zadań w zeszycie zrobionych i
bałabym się, że miałabym zeskanować ileś tam stron dziennie i przesłać dajmy na to 5
osobom.... Środki bezpieczeństwa muszą być.

(wiem, że jestem egoistką i do tego leniwą

)
24 sty 19:26
BLAZEJ_505:

chyba jakoś tak ma być
24 sty 19:31
Basiek: Troszkę dziwnie to wygląda, ale zgadzam się w całej rozciągłości

To dodam jeszcze jedno
pytanko, w tej samej sytuacji, ale kiedy nie mamy dokładnej wartości, tylko przedziały?
np.
czas liczba uczniów
<0,2) 7
<2,4) 14
<4,6) 9
i też trzeba zaznaczyć średnią? ....
(Przepraszam, że Cię maltretuję)
24 sty 19:35
24 sty 19:41
DZIADZIA: Basiek a jak to jest w tych ciągach aryt. X,Y,Z a ja potrzebuję wyliczyć Y
24 sty 19:52
Basiek: @ Błażej, wiesz, teraz to już trochę zbyt skomplikowane moim zdaniem, może trzeba by taki
normalny wykres obrócić o 90st zgodnie z ruchem wskazówek zegara i zrobić taki "leżący"
wykres? O.o
@Dziadzia, sprecyzuj zadanie, bo tak, nie bardzo mogę pomóc
24 sty 19:57
BLAZEJ_505: ale w tedy to będzie wykres słupkowy a nie kolumnowy
24 sty 19:59
Basiek: A jest jakaś różnica?

Myślałam, ze to synonimy..
24 sty 19:59
DZIADZIA: 2−√3, x , 8−√3 są kolejnym wyr ciągu aryt liczba x=?
24 sty 20:00
BLAZEJ_505: słupki leżą, a kolumny stoją

24 sty 20:01
Basiek: No, z właściwości ciąg
Podstaw tylko
24 sty 20:01
DZIADZIA: ok

tylko pamiętam że było coś takiego że jakoś....kurde coś i wiesz hehe
24 sty 20:03
Basiek: Zmaltretuję jutro tym zadaniem nauczycielkę.

btw. dzięki, czuję się dokształcona.

Nawet
sobie cytat zapisałam na stronie 97.

Chyba sobie daruję na dziś matematykę

Dziękuję Ci bardzo, wiszę Ci przysługę, aczkolwiek
wątpię, żebym była w stanie pomóc na Twoim poziomie
24 sty 20:03
DZIADZIA: jak soboe przypomne to Ci powiem
24 sty 20:04
Basiek: Ok. Nie do końca wiem, o co chodzi, ale dobrze
24 sty 20:04
BLAZEJ_505: na pewno kiedyś się odwdzięczysz bo ja dopiero rozpoczynam przygodę z matematyką <klasa 1
mat−fiz w LO>
24 sty 20:06
Basiek: Jejjj, to ja starsza jestem O.o
Klasa 3−cia mat−fiz LO

Jak to się stało, że masz statystykę już?
24 sty 20:08
BLAZEJ_505: nasze kochane LO dba o rozwój uczniów i tak się stało że nasza klasa ma raz w miesiącu zajęcia
z statystyki, poza tym nasza matematyczka chciała nas zasypać rachunkami prawdopodobieństwa,
ale ją powstrzymaliśmy
24 sty 20:12
Basiek: Zazdroszczę!

1wsza i 2ga klasa to jest jedyny czas, kiedy jesteś w stanie przygotować się do
matury, w 3ciej to raczej trudne. Nawał zadań, wszyscy czegoś chcą. Wciskają Ci do głowy
jakieś przedsiębiorczości, wos−y i jeszcze masz masę lektur. Nie narzekać, tylko matematyki
się uczyć!
24 sty 20:14
BLAZEJ_505: i jeszcze trochę informatyki< zastosowanie Exel'a>, umiejętność tworzenia wykresów z biologii,
i to wszystko jakoś się skumulowało
24 sty 20:15
Basiek: Informatyka... fuuu.

Excel'a wielbię, odkąd pokazali mi Pascala. W sumie wtedy okazuje się,
że Excel to przyjemna rzecz. Żyć nie umierać.
24 sty 20:16
BLAZEJ_505: powodzenia na maturze

100% z matematyki

. Informatyka (programowanie) i niemiecki to ZUO.
24 sty 20:19
Basiek: Hahaha, dzięki. Będzie dobrze

Musi być

Niemiecki... ekhem. Wiem coś o tym. "Ich heiBe Basia". Das ist alles.
24 sty 20:21
Tragos: Informatyka (programowanie) "..." to ZUO
trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam!
24 sty 20:23
BLAZEJ_505: Ich ferstehe nicht, auBerdem habe ich Anung.
właśnie sobie przypomniałem że jutro mam sprawdzian z informatyki
24 sty 20:23
Basiek: Tragos spokojnie.

Widzisz, być może nie każdy jest tak uzdolniony w tym kierunku jak
niektórzy... ja utknęłam przy włączaniu komputera. Ale jak bardzo chcesz, z moimi problemami z
informatyki mogę zgłaszać się do Ciebie

@Błażej "Ich verstehe nich, auBerdem habe ich keine Ahnung"

Ale i tak nie ma to zbyt wiele
sensu
24 sty 20:29
BLAZEJ_505: wiem, bo niemiecki jest bez sensu

. Właśnie biorę się za Angielski, muszę przedstawić wyniki
ankiety.
24 sty 20:32
Basiek: > Zaawansowany niemiecki.

uczę się tego czegoś od podstawówki. Dalej umiem się tylko
przedstawić.
24 sty 20:34
BLAZEJ_505: ja się uczę niemca od 4 klasy podstawówki, zdecydowanie wolę japoński
24 sty 20:36
Basiek: To taka hiperbola, czy uczysz się japońskiego?
24 sty 20:36
BLAZEJ_505: jestem samoukiem, trochę umiem ale nie zbyt komunikatywnie
24 sty 20:38
Basiek: wow.

Ja tu potrzebuję motywacji, zeby ang. się do matury nauczyć, a ten tu z japońskim
wyjeżdża.. chyba pójdę płakać w kącie
24 sty 20:39
BLAZEJ_505: angielskiego się nie uczę

znaczy się w domu, ale w szkole muszę, a słówka uczę się tłumacząć
mangę
24 sty 20:40
Mila: W przypadku szeregu rozdzielczego z klasami w postaci przedziałów należy utworzyć szereg
rozdzielczy z klasami jednorodnymi;
czas liczba uczniów
1 7
3 14
5 9
i teraz rysujesz, albo liczysz średnią.
24 sty 20:40
Basiek: Mila dzięki wielkie

Tak sobie właśnie myślałam, że łączenie punktów byłoby zbyt hm...
skomplikowane. Czyli ogólnie robi się to tak, jak liczy się z takiej tabeli średnią. Rozjaśnia
się.
24 sty 20:45
DZIADZIA: Wskaż który z ciągów jes aryt.
A. an=2−n√2
B bn=n(n+1)
C. cn=3n−1
D. dn=2n+1n
24 sty 20:57
DZIADZIA: Wskaż który z ciągów jes aryt.
A. an=2−n√2
B bn=n(n+1)
C. cn=3n−1
D. dn=2n+1n
24 sty 20:57
DZIADZIA: no Basiek nie mów że Cię zaskoczyłem tym zadaniem
24 sty 21:01
Basiek: Żeby wskazać ciąg arytmetyczny, musisz policzyć w każdym przypadku
a
n −a
n−1= r
jeśli ta różnica jest liczbą i nie ma tam żadnych n w tym, to znaczy, ze ciąg jest arytmetyczny
24 sty 21:02
Basiek: Właściwie robię swoje zadania z wszytskich przedmiotów (trochę tego jest) mogę troszkę
przysypiać
24 sty 21:03
DZIADZIA: guarane polecam fajnie pobudza
24 sty 21:04
Basiek: 6 kaw też jest ok.
24 sty 21:08
DZIADZIA: tylko ja mam problem z tym żeby obliczyć an−1
24 sty 21:08
Basiek: a) an−1= 2−(n−1)√2= 2−n√2+√2
24 sty 21:09
DZIADZIA:
24 sty 21:10
DZIADZIA: ej a nie an+1 tak widzę jest w wz. an+1=an+r
24 sty 21:12
Basiek: Możesz...
an+1 − an= r to jest to samo , co an− an−1
...
24 sty 21:15
DZIADZIA: no oki ale a) wychodzi 2−n
√2+
√2 i z kad ja mam do cholerki wiedzieć ze to ciąg arytme
24 sty 21:18
DZIADZIA: Basiek ja to na poziomie podstawowej szkoły mam tą matme widze....
Makabra jak ja mam zdać tą mature kurde,chyba nie dam rady
24 sty 21:20
DZIADZIA: a jak by to an−1 wyglądało w przykładzie C

?tylko to mi jeszcze napisz bo nie chcę Ci już
tyłka zawracać
24 sty 21:23
Basiek: Dasz, cicho siedź i nie marudź.

zrobię podpunkt a)
a
n− a
n−1= 2−n
√2− (2−(n−1)
√2)= 2−n
√2−2−n
√2−
√2= −2n
√2−
√2 masz zmienną w tym,
zmienną n... dlatego to nie moze byc ciąg arytmetyczny, bo w ciągu arytmetycznym r (różnica)
jest stałą, zawsze !
Tak?
24 sty 21:23
Basiek: | | 1 | | 1 | | 2 | |
C) 3n−1 −3n−1+1= 3n−3n * |
| = 3n (1− |
| )= |
| * 3n |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Zmienna n dalej zostaje
24 sty 21:25
DZIADZIA: 
zaczyna coś łapać,jeśli Ty bedziesz dla mnie taka dobra to też zaczniesz łapać ale
buziaki
24 sty 21:32
Basiek: Mam za dobre serduszko

Rób, rób dalej. Będę zerkać
24 sty 21:35
DZIADZIA: a czemu w C jest przed znakiem = +1?
24 sty 21:57
Basiek: Bo tam był −(...−...) , ominęłam nawias i zrobił się plusik
24 sty 22:01
DZIADZIA:
ok a potem jest 3
n−3
n−1=3
n
? a to
13
24 sty 22:22
24 sty 22:24
Basiek: Idę po kawę, rób dalej, zaraz znów będę pilnować
24 sty 22:29
DZIADZIA: kurde ale się z tym męcze aż mnie to wk...
24 sty 22:31
DZIADZIA: teraz po kawę?dziewczyno do której sie uczysz?
24 sty 22:32
Basiek: Zależy, jak leży.

2ga, 3cia?

Hm, wiesz co?
Z mądrości cioci Basi: Żadne zadanie, które nie wywołuje u Ciebie łez/ stanu przedzawałowego/
rzucania martwymi przedmiotami nie jest wystarczająco trudne

.
24 sty 22:41
DZIADZIA: na bank jesteś pewna że to C maszdobrze wiliczone

?
24 sty 22:43
DZIADZIA: kurde nie wiem czy stan ten się nie zbliża
24 sty 22:44
Basiek: Jej, zadałeś takie pytanie, że aż cały zeszyt kawą zalałam

Pewna to ja jestem tego tylko i wyłącznie, że wszyscy kiedyś pomrzemy

Ale zaraz się dowiem.
24 sty 22:45
DZIADZIA: poczekaj a może na przykładzie B mi to lepiej wejdzie
24 sty 22:48
24 sty 22:50
DZIADZIA: a kiedy różnica jest stała ,kiedy nie ma ttych zasranych n w wyniku?
24 sty 22:57
Basiek: no wiesz...
np.
w D też nie...
n(n+1)− (n−1)(n+1−1)= n(n+1)− n(n−1)= n
2+n−n
2+n= 2n
Są takie przypadki n muszą się odjąć gdzieś

nie wiem...
e
n= n+1
e
n− e
n−1= n+1 −(n+1−1)= n+1−n= 1 <− arytmetyczny

Np. tu
24 sty 23:00
DZIADZIA: Dany jest ciąg o wyrazie an=2n2−25n+72 ile ujemnych wyrazów ma ten ciąg?
24 sty 23:00
Basiek: 2n
2−25n+72<0 i rozwiązujesz
24 sty 23:06
Basiek: | | 9 | |
n∊( |
| , 8) i n∊N+ ⇒ n∊{5,6,7} => są 3 takie wyrazy  |
| | 2 | |
24 sty 23:07
DZIADZIA: a tak w ogóle to do tego porzedniego zadania jes zaznaczona dop A a to wyliczyliśmy że
−2n√2−√2
tak więc jest tam n i nie powinien to być ciag aryt
kurde nie wiem czy juz jestem przemęczony ale nie ogarniam
24 sty 23:10
24 sty 23:13
DZIADZIA: jutro siedzisz?
24 sty 23:20
DZIADZIA: ej a w tym drugim to licze delte?
24 sty 23:22
Basiek: Oczywiście

− delta, pierwiastki, przedział.
Czy będę na forum?
24 sty 23:23
DZIADZIA: nie było pytania sor
24 sty 23:23
Basiek: Hahaha, a którego pytania nie było?
24 sty 23:23
DZIADZIA: tak
24 sty 23:25
DZIADZIA: z ta deltą
to mi idzie elegancko
24 sty 23:26
Basiek: To świetnie

Na forum jestem w zasadzie codziennie.
Mogę już iść?

Wzywa mnie 30 prerogatyw i inne głupoty
24 sty 23:27
DZIADZIA: dziekuję jesteś świetna kolorowych liczb

DOBRANOC
24 sty 23:30
Basiek: Tylko nie liczb!

Dobranoc

Do jutra (?)
24 sty 23:31
kylo1303: Nie ucz sie WOSu bo ci sie nie przyda xD
P.S. "tylko i wylacznie" to tautologia
24 sty 23:35
DZIADZIA: TAK DO JJUTERA
24 sty 23:37
Basiek: Kylo hej

dobrze wiedzieć, znaczy... zawsze zapominam. Co do wos−u , jutro
sprawdzian... a moja wiedza jest równa zero. W sumie cudem miałam 4 na półrocze z tego
dziwacznego przedmiotu.
24 sty 23:39