ciąg geometryczny i artymetyczny.
zuzka: Jak zrobić to zadanie?
Suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest równa 30. Jeżeli do 1
dodamy dwa, a do drugiej osiem, a do trzeciej trzydzieści osiem to otrzymamy trzy kolejne
wyrazy ciągu geometrycznego. Znajdź te liczby.
24 sty 16:48
ICSP: a+b+c = 30
2b = a+c
(b+8)2=(a+1)(c+38)
układ równań.
24 sty 16:57
pigor: np.
niech x,y,z =? − szukane liczby , to z własności 3−ech kolejnych liczb tych ciągów i warunków
zadania masz układ 3−ch równań :
| ⎧ | x+y+z=30 | |
| ⎨ | 2y=x+z | i dodając stronami 1 i 2−gie to 3y=30 ⇒
|
| ⎩ | (y+8)2=(x+2)*(z+38) | |
y=10 , teraz to y wstaw do np. 2−ego równania i 3−ego i oblicz sobie
x,z
24 sty 17:14
zuzka: skąd wziałeś to 2y=x+z?
24 sty 17:42
DZIADZIA: takie zadanie jest na maturce za 1p?
24 sty 17:46
DZIADZIA: kurde cieżka sprawa jak ktoś ma problem z układaniem rownan,nie można obliczyć z jakiegoś
wzoru na ciągi?
24 sty 17:50
kapiszka: At zuzka: To własność ciągu arytmetycznego. Jeśli masz 3 kolejne wyrazy takiego ciągu(x,y,z),
to średnia arytmetyczna dwóch skrajnych wyrazów (x+y)/2, jest równa wyrazowi środkowemu, y.
Tutaj jest już krok dalej
24 sty 18:06
DZIADZIA: kapiszka tylko my tu nie mamy podanego y
24 sty 18:12