Pochodne.
Tomek: 1. Oblicz pochodną funkcji.
| | x−1 | |
f(x)=√7xtg( |
| ) (ułamek też jest pod pierwiastkiem) |
| | x+2 | |
f(x)=(ctg(x
2−7))
3tg
3(x
3−7)
f(x)=
√ln(tg(sin(x2+1)))
| | 1 | |
2. Znajdź punkt w którym prosta styczna w tym punkcie do paraboli y= |
| x2 jest równoległa |
| | 2 | |
do 2x−y+3=0
3. Na danym kole opisać trapez równoramienny o najmniejszym polu.
4. Bieguny ogniw o sile elektromotorycznej E i oporności wewnetrznej r połączono przewodnikiem
o oporności R. Zbadać dla jakiej wartości R moc na tej oporności jest największa.