pomoc
moh: Chyba cos zle robie

Wyznacz dziedzinę funkcji:
f
(X)=
√(x+1)(x−1)
(x+1)(x−1)≥0
x
2−1
2≥0
x
2≥1
x≥1 lub x≥−1
i nie wiem co dalej
24 sty 15:59
Artur z miasta Neptun: x2 ≥ 1 ⇔ x≤−1 ∨ x≥1
24 sty 16:06
moh: w odpowiedzi jest właśnie x∊ (−∞;−1) (1;∞) ⇒ więc pasuje do twojej odpowiedzi, ale dlaczego to
tak jest? mozesz mi wytlumaczyc?
24 sty 16:08
Artur z miasta Neptun: x2=1
to x = −1 lub x =1
x2=4≥1
to x = −2 lub x=2
24 sty 16:12
moh: chodzi mi dokladniej o zamiane znaku przy x≥1 i x≤−1, dlaczego raz jest wieksze lub rowne a
drugi raz mniejsze lub rowne?
24 sty 16:14
moh: kl
24 sty 16:27
Artur z miasta Neptun:
wynika to z tego co napisałem
24 sty 16:27
moh: to zawsze jezeli x2≥ 16 to odpowiedzia jest x∊(−∞;−4] oraz [4;∞)
24 sty 16:36
Artur z miasta Neptun:
tak
24 sty 16:38
Artur z miasta Neptun:
natomiast x2 < 9
to x ∊(−3;3)
24 sty 16:39
moh: x
2 < 9
x∊(−3;3)
to to wiem, bo zmieniłeś tylko znak

jakby bylo x
2 >9
x∊ (−
∞;−3)(3;
∞)
24 sty 16:49
Mateusz :D:
24 sty 16:55
Mateusz :D: Ej jak to zrobić? Jutro mam to poprawiać i nie wiem nic pomożecie ?
24 sty 16:56
Mateusz :D: Zadacie jakiś przykład np. y=2x−4 ? Jak to zrobić

ale jako dziedzina,miejsce zerowe jak
wiecie . Proszę o pomoc.
24 sty 16:58