Oblicz podana całkę poprzez podstawianie:
Sonia22: Oblicz podana całkę poprzez podstawianie:
2
√x=t
i teraz:
i teraz nie wiem czy dobrze:
| | ln√x | | ln√x | dt | |
(*)=∫ |
| dx=∫ |
|
| |
| | t | | t | 2√x | |
24 sty 15:35
Artur z miasta Neptun:
nieeeeeeeeee
poraz kolejny ... jak robisz podstawienie to za KAŻDY 'x' musisz podstawić 't' lub to co
powstało z dt ... NIE MOŻE Ci jaki x zostać
24 sty 15:37
Artur z miasta Neptun:
jeżeli zrobiłaś takie podstawienie (które Ci nic nie da) to:
| | dx | |
zamiast ln √x piszesz ln t, a zamiast |
| piszesz dt |
| | 2√x | |
jednak nie wiesz ile to ∫ln t dt
24 sty 15:39
Artur z miasta Neptun:
wybacz ... podstawienie jak najbardziej słuszne ... ale ∫ln t dt musisz wyliczyć przez części.
24 sty 15:45