Ciągi arytmetyczne i geometryczne :<
zuzka: Ciągi ! pomocy jutro sprawdzian :CC
W ciągu x ; 3 ; y ; 8 ( x i y są w kwadratach ) wpisz w kwadraty liczby tak , aby trzy pierwsze
były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. A trzy ostatnie kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego.
Jak zrobić to zadanie?
bo w ogóle tego nie rozumiem −,− a jutro spr :<
mógłby mi ktoś wytłumaczyć to krok po kroku? z góry bardzo dziękuje
24 sty 15:24
Artur z miasta Neptun:
skoro 3; y i 8 mają być geometrycznym to:
| | 8 | | 2√6 | |
8 = 3*q2 => q2 = |
| => q = |
| |
| | 3 | | 3 | |
czyli y = 3*q = 2
√6
skoro x; 3 i y (równe 2
√6) mają być ciągiem artymetycznym to:
2
√6 = 3 + r => r = 2
√6 − 3
czyli x = 3 − r = 6 − 2
√6
24 sty 15:29
zuzka: skąd wziąłeś to
8 = 3 * q2 ?
24 sty 15:41
zuzka: ?
24 sty 15:42
Artur z miasta Neptun:
8 = a3
3 = a1
ciąg geometryczny więc a3 = a1 * q2
24 sty 15:46
zuzka: DZIĘKIII WIELKIE ZA POMOC! : D

Juz rozumiem! : D
24 sty 15:48