Jasper: | | 1 | |
Obliczyć rodzaj nieciągłości i naszkicować wykres f(x)=arcctg |
| . |
| | x | |
Proszę o pomoc jak zrobić takie zadanie.
24 sty 14:57
Artur z miasta Neptun:
| | 1 | |
skoro masz |
| to tutaj może być nieciągłość, więc: |
| | x | |
obliczasz granicę dla x−> 1
−
obliczasz granicę dla x−> 1
+
jeżeli granice są różne, to funkcja nie jest ciągła w punkcie x=1
jeżeli równe to jest ciągła w punkcie x=1
arcctg(1/x) = arctg(x); ale dla x≠0
24 sty 15:00
Jasper: pomyślę nad tym, zobaczę co mi wyjdzie, ale pierw muszę się nauczyć granic jednostronnych.
24 sty 15:07
Artur z miasta Neptun:
| | c | |
to tak samo jak granica w punkcie tylko jak Ci wyjdzie symbol [ |
| ], gdzie c to jakaś |
| | 0 | |
stała, to musisz myśleć czy 0 będzie jako 0
− (nieskończenie małe ale ujemne) czy 0
+
(nieskończenie małe ale dodatnie)
24 sty 15:10
Jasper: a dlaczego obliczamy granicę akurat dla jedynki ? . I jeszcze o co chodzi z ciągłością
pierwsze, drugiego itd. rodzaju ?
25 sty 01:17
Jasper:
25 sty 01:27