Alex: w dwóch zbiornikach Z1 i Z2 znajduje sie woda. Ze zbiornika Z1 przepompowano do zbiornika
Z2 tyle wody , ze ilość wody w Z2 podwoiła sie. Nastepnie ze zbiornika Z2 przepompowano
do zbiornika Z1 tyle wody ze ilość wody w Z1 potroiła sie. okazało soe wówczas , ze w
obu zbiornikach jest po 450 litrów wody. Oblicz ile wody było na poczatku w kazdym
zbiorniku
XPT: To zadanie trzeba rozwiązać od końca (można też od początku, ale o więcej roboty, a przy
rozwiązywaniu czas się liczy).
Na końcu w Z
1 było 450l. przed dolaniem wody z Z
2 było jej 3 razy mniej
450l/3 = 150
l.
Więc w Z
2 było 450 l + 300 l = 750l.
Wcześniej w Z
2 było 2x mniej wody:
750l/2 = 375l więc w Z
1 było 150l+375l = 525 l.
Odp. w Z
1 było 525 litrów wody a w Z
2 375 litrów.
Trochę mało składnie podana odpowiedź, ale mam nadzieję, że da się zrozumieć