matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czarna magia:( Bardzo proszę o pomoc
Ania:
Wyznaczyć gradient funkcji f w punkcie M(x
0
;y
0
;z
0
) oraz pochodną kierunkową w tym punkcie w kierunku wektora u=(u
1
;u
2
;u
3
): f(x,y,z)= (lnz/x
2
+y
2
)+2x
2
z M(−2;1;1) u=(3;−3;1)
24 sty 14:49