Oblicz podana całkę poprzez podstawianie:
Sonia22: Oblicz podana całkę poprzez podstawianie:
∫ x2*ex3+1dx
t=x3+1 tak?
24 sty 14:41
Artur z miasta Neptun: dokładnie
24 sty 14:43
Artur z miasta Neptun: A Ty co ... nick zmieniłaś

Nieładnie to tak
24 sty 14:44
Sonia22: Kasi nie chcieli pomagać:( A Sonia mam na drugie więc w sumie nie jestem taka zła heh
24 sty 14:47
Artur z miasta Neptun: jak nie chcieli? a ja to co ?
24 sty 14:48
Sonia22: Ty to jesteś wyjątkiem heh
24 sty 14:48
Sonia22: w tym przykładzie dt=2x
2dx
i piszę wtedy:
(*)=∫x
2*e
tdx
czy zamiast dx podstawiam
24 sty 14:52
Artur z miasta Neptun: dt = 3x
2 dx
| | dt | |
i zamiast dx wstawiasz |
| |
| | 3x2 | |
albo inaczej −−− po podstawieniu NIGDZIE nie może być 'x' (wliczamy w to dx)
24 sty 14:53
Sonia22: mój błąd z ta pochodna

czyli:
24 sty 14:56
Artur z miasta Neptun: ojjj
| | et | |
= ∫ |
| dt ..... toć x2 się skracają |
| | 3 | |
24 sty 14:57
Sonia22: I jak dalej kurcze nie wiem co z tym:(
24 sty 15:01
Artur z miasta Neptun:
| | dt | |
∫x2ex3+1dx = /// t = x3 + 1; dt = 2x2 dx => |
| = x2 dx /// = |
| | 2 | |
| | dt | | 1 | | et | | ex3+1 | |
= ∫ et * |
| = |
| ∫ et dt = |
| + c = |
| +c; c∊R |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 sty 15:06
Sonia22: dt=3x2dx ?
24 sty 15:08
Sonia22: pomyliles sie z tym dt co?
24 sty 15:14
Artur z miasta Neptun: tak ... sorki ... to tam wszędzie przez 3 a nie przez 2.
24 sty 15:15
Sonia22: ok dzięki
24 sty 15:19