Dwaj traktorzyści wyjeżdżają jednocześnie z miejscowości
Bartek: Dwaj traktorzyści wyjeżdżają jednocześnie z miejscowości, i jadą na pole odległe o 96 km.
Pierwszy traktorzysta przejeżdża tą odległość o 40 minut szybciej niż drugi i uzyskuje
prędkość większą o 12 km/h od drugiego. Z jaką prędkością jechali obaj traktorzyści?
24 sty 14:28
Artur z miasta Neptun:
s=v
1*t
1
s=v
2*t
2
s= 96 km
| | 2 | |
t1 = t2 − 40min = t2 − |
| h |
| | 3 | |
v
1 = v
2+12 km/h
podstaw .. i masz układ równań z niewiadomymi t
2 i v
2.
24 sty 14:50
pigor: czyli
jeśli v,t=? − szukane 2−ego traktorzysty, to
(v+12)(t−4060)=vt=96 , stąd t=96v ⇒ (v+12)((96v−23)=96 /*3v ⇒
(v+12)(3*96−2v)=3*96v ⇒ −2v2−24v+36*96=0 /:(−2) ⇔ v2+12v−18*96=0 ⇔
v2+12v+36 −36−48*36 =0 ⇔ (v+6)2=49*36 ⇒ v+6=7*6 ⇒ v=36 , zatem
odp.
1−szy traktorzysta jechał z prędkością 36+12=48km/h , a 2−gi 36km/h
24 sty 15:23