Oblicz podana całkę poprzez podstawianie:
Katarzyna:: Oblicz podana całkę poprzez podstawianie:
Takie mam pytanie:
t=
√x
24 sty 14:28
Katarzyna:: Help me, tylko proszę o odpowiedź na to pytanie
24 sty 14:33
Godzio: Podstawienie ok
24 sty 14:41
Sonia22: dzięki
24 sty 14:42
Sonia22: 2
√xdt=dx
teraz podstawiam to t: w pierwotnym przykładzie w mianowniku i liczniku?
24 sty 14:46
pigor: | | ctg√x | | cost | |
√x=t ⇒ x=t2 ⇒ dx=2tdt , więc ∫ |
| dx= ∫ |
| *2tdt= |
| | √x | | tsint | |
| | cost | |
= 2 ∫ |
| dt= 2lnt +C=ln√x+C , bo licznik jest pochodną mianownika |
| | sint | |
24 sty 14:59
Artur z miasta Neptun: pigor ... od kiedy ∫ctg x = ln x ?
24 sty 15:02
Artur z miasta Neptun: zapomniałeś o następnym podstawieniu
24 sty 15:03
Sonia22: ctg zamienileś na cos?
24 sty 15:05
Artur z miasta Neptun:
Soniu
| | cos t | | ds | |
∫ |
| dt = // s = sint t; ds = cos t dt // = ∫ |
| = ln |s| +c = ln |sin t| + c |
| | sin t | | s | |
= ln |sin (
√x)| + c
24 sty 15:12
Sonia22: W tym przypadku moge odrazu tak zamienić?
i teraz
t=sin
√x
? czy źle?
24 sty 15:21
Artur z miasta Neptun:
i tak i nie, ponieważ:
| ctg √x | | cos √x | |
| = |
| a nie to co napisałaś |
| √x | | √x*sin √x | |
| | 1 | |
i w tym momencie możesz postawić t = sin √x ponieważ dt = cos √x* |
| dx |
| | 2√x | |
24 sty 15:23
Artur z miasta Neptun: i Ci się wszystko (co jest z 'x'−em) ładnie "poskraca"
24 sty 15:24
pigor: dzięki, no jasne miało być 2ln|sint|+C=2ln|sin√x|+C
24 sty 15:27
Sonia22:
Nie wiem dlaczego tam masz jeszcze
√x*..
24 sty 15:30
Artur z miasta Neptun: | | dt | |
lewa strona równości ... SAMO dt ,,,, a nie |
| |
| | dx | |
zapis 'dt' oznacza "pochodna po t"
dlatego t = 1 dt ... bo 1 to 'pochodna z t po t'
24 sty 15:34
Artur z miasta Neptun:
dlaczego mam tam (gdzie) √x ? ponieważ POCHODNA WNĘTRZA z sin √x jeszcze jest do
wyliczenia.
24 sty 15:35
24 sty 15:39
Sonia22: zły zapis tak jak mowisz
24 sty 15:41
Artur z miasta Neptun:
to porównaj tamto z tym co Ty napisałaś
Ty masz:
| dt | | d | | dt | | .... | |
| = ... |
| czyli |
| = |
| |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
bez tego dx po prawej stronie
24 sty 15:42
Sonia22: Czyli poprawny zapis jest taki?
24 sty 15:47
Artur z miasta Neptun:
2 równość bez tego prawego dx ... chyba że to oznacza, że dzielisz przez dx (a powinnaś mnożyć)
... tak czy siak ... nie wygląda to jako komentarz
24 sty 15:52
Sonia22: Czyli w tej drugiej równości brakuje kropeczki i si tak?
/ *dx
24 sty 15:54
Sonia22: Mógłbyś mi wytłumaczyć czym jest w każdym przykładzie t? Jakaś taka prosta zasada czym jest t w
danym przykładzie bo tak na wyczucie podaje to t ale jakieś zasady to nie znam
24 sty 15:56
pigor:
nie robiłem następnego podstawienia, tylko skorzystałem z faktu, że
| | f'(x) | |
∫ |
| dx=ln f{x}+C co łatwo sprawdzić, gdyż pochodna |
| | f(x) | |
| | 1 | | f'(x) | |
(ln f(x)+C) ' = |
| * f'(x) = |
| , czyli równa funkcji podcałkowej |
| | f{x} | | f(x) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a właśnie w moim rozwiązaniu licznik
cosx jest pochodną mianownika
sinx , ale
niestety
"zjadłem"
sin , a więc zamiast
ln t powinienem tam napisać
ln sint i byłoby o.k.
24 sty 15:56
Artur z miasta Neptun:
t −−− nowa zmienna opisująca starą
w liceum miałaś równania kwadratowe, np. cos2x +2cosx − 1 = 0
i aby to obliczyć robiłaś 'podstawienie', t = cos x
tak samo w całkach się robi
24 sty 16:00
Sonia22: dziękii
24 sty 16:01