Pomocy
Matematyka: Wiedząc ze Sn=732 r=3 a1=−4. an−ciag arytmetyczny.
24 sty 14:16
Artur z miasta Neptun:
ooookey ... a pytanie brzmi

?
24 sty 14:20
Matematyka: Wyznacz liczbę r wyrazów ciągu arytmetycznego.
24 sty 14:28
Artur z miasta Neptun: r czy n ?
r −−− różnica w ciągu i masz ją podaną
n −−− liczba elementów ciągu
24 sty 14:31
Artur z miasta Neptun:
jeżeli to drugie to:
| | (a1+an)n | | (a1 + a1 + (n−1)*r)n | | (−8+(n−1)*3)n | |
732 = Sn = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli: 1464 = −11n + n
2
czyli: n
2 − 11n − 1464 = 0
Δ = ....
24 sty 14:33
Matematyka: n.
24 sty 14:34
Matematyka: Dzieki.
24 sty 14:38
Ciagi: A ile wyniesie delta?
24 sty 14:48
Matematyka:
24 sty 15:04
Aga: Δ=121+4*1464
24 sty 15:06
Artur z miasta Neptun:
jest błąd ... powinno być 3n2 − 11n − 1484 = 0
24 sty 15:56
Matematyka: A to nie bedzie tak ze Δ=121+12*1464?
24 sty 15:58