macieze
bigos:
1 0 1 1 2−1
A 0 2 0 B 0 1 2
0 0−1 −1 1 2
AX=B
24 sty 14:04
Artur z miasta Neptun: obliczasz A−1 i mnożysz A−1*B
24 sty 14:11
bigos: Tyle to wiem ale mam problem z potegowaniem tego
24 sty 14:13
Artur z miasta Neptun:
Ty nie POTĘGUJESZ ... symbol A−1 oznacza macierz ODWROTNĄ,
czyli taką, że:
A−1*A = A*A−1 = I ; gdzie I to macierz jednostkowa (jedynki na przekątnej, reszta zera).
Jak obliczyć odwrotną macierz? ojjj tego musisz sam poszukać w notatkach
24 sty 14:16
bigos: A dałoby sie napisac ta maciez odwrotna tylko ten jeden raz
24 sty 14:20
marek: a dałoby radę poszukać w notatkach tylko ten jeden raz?
24 sty 14:23
Artur z miasta Neptun:
napisać czy wyjaśnić jak to się robi? Jak napisać to włącz wolframalpha.com, poświęć te 10 min
na wyszukanie w jaki sposób zapisuje się macierze i masz wynik
24 sty 14:23