wzór maclaurina- pilne
anik: Dla funkcji f(x)=ex napisać wzór Maclaurina z n−tą resztą Lagrange’a
a następnie obliczyć 3√e z dokładnością do 10−3.
24 sty 13:34
anik: Bardzo proszę o pomoc, nawet nie wiem jak zacząć
24 sty 17:30
Godzio: Pomogę

(nawiasem mówiąc to chyba najłatwiejszy przykład)
24 sty 17:31
Godzio:
f(x) = e
x
f
(n)(x) = e
x, f
(n)(0) = 1
| | x2 | | x3 | | xn − 1 | | ec * xn | |
f(x) = 1 + x + |
| + |
| + ... + |
| + |
| |
| | 2 | | 6 | | (n − 1)! | | n! | |
c ∊ (0,x)
| | 1 | |
3√e = e1/3, zatem x = |
| |
| | 3 | |
| | ec * xn | | | | 1 | |
| |
| | ≤ |
| = |
| ≤ 10−3 |
| | n! | | n! | | n! * 3n | |
Dla n = 4 mamy już dobrze spełnioną nierówność, dlatego rozpisujemy do 4 pochodnej:
| | x2 | | x3 | | x4 | |
f(x) = 1 + x + |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 6 | | 24 | |
| | 1 | |
Teraz za x podstaw |
| i masz wynik |
| | 3 | |
24 sty 17:38
anik: Dziękuję bardzo!
24 sty 17:48
Godzio:
| | x4 | |
Tylko ja zrobiłem trochę lepsze przybliżenie, dla n = 3 już jest ok, zatem |
| można |
| | 24 | |
wywalić
24 sty 17:51