Rozwiąż równanie
CroCop: Rozwiąż równanie
log1/√2 (2−2x)= −x
24 sty 13:10
Aga: D: 2−2
x>0
x
x<2
1
x<1
Z definicji logarytmu
√2x=2−2
x
√2x+2
x=2
Możesz wprowadzić pomocniczą zmienną i podnieść obustronnie do kwadratu.
24 sty 13:22
pigor: | | 1 | |
2−2x>0 ⇒ 2x<21 ⇒ szukasz x<1 takich , że ( |
| )−x=2−2x , czyli |
| | √2 | |
√2x=2−
√22x ⇔ (
√2x)
2−1+
√2x −1=0 ⇔ (
√2x−1)(
√2x+2)=0 ⇔
√2x=1 ,
czyli x=0 i x<1 , zatem
x=0 − szukane rozwiązanie danego równania
24 sty 13:28
CroCop: I co dalej ?
− nie rozkminiam tego w ogólę
24 sty 13:28
CroCop: dzięki ! pigor wyprzedził moje pytanie
24 sty 13:29