równanie płaszczyzny
damian: wyznacz równianie płaszczyzny zawierajacej punkty P=(0,−1,0) S=(1,1,1) i równoległej do prostej
l; x=−t , y=t+1 , z=t−3
mam jeden wektor na płaszczyźnie brakuje mi drugiego , żeby obliczyć sobie wektor prostopadły i
podstawić do równania. ktoś może pomóc ?
24 sty 12:45
pigor:
drugi wektor "siedzi" w równaniu parametrycznym danej prostej i jest równy [−1,1,1] i teraz
znajdź sobie iloczyn wektorowy [1,2,1] *[−1,1,1] = ... [A,B,C] − wektor normalny szukanej
płaszczyzny
24 sty 13:13
Artur z miasta Neptun:
Wektor a = PS = [1, 2, 1]
Wektor b = [−1,1,1]
N = a x b = ....
te dwa wektory tworzą płaszczyznę o wzorze ogólnym: Ax+By+Cz+D = 0; gdzie A,B,C to współrzędne
wektora normalnego N.
24 sty 13:19
pigor:
lub np. Ax−B(y+1)+Cz=0 − szukane równanie płaszczyzny właśnie przez dany punkt na niej
24 sty 13:33
damian: dzieki . myslałem ze zeby obliczyc wektro N dwa wektory równoległe musze byc styczne albo jakos
tak . dzieki
24 sty 13:33