Pochodna
Robi: Zad. Oblicz pochodna:
y=cos3x1+x2 .
24 sty 12:37
Artur z miasta Neptun:
| | cos3x | | −3cos2x*sinx*(1+x) − cos3x | |
( |
| )' = |
| |
| | 1+x | | (1+x)2 | |
24 sty 13:02
Robi: pochodna cos3x to −3cos2*sinx ?
24 sty 13:16
Artur z miasta Neptun:
Tak ... pochodna wnętrza się kłania.
(cos3 x)' = ((cos x)3)' = 3(cos x)2*(cos x)' = −3(cos x)2*sin x = −3cos2x*sin x
24 sty 13:18
Robi: a skad sie wziął ten minus−> − 3(cos x)2 i dlaczego przed sinx nie ma minusa ?
przeciez (cosx)' = −sinx
24 sty 13:26
Robi: a skad sie wziął ten minus−> − 3(cos x)2 i dlaczego przed sinx nie ma minusa ?
przeciez (cosx)' = −sinx
24 sty 13:26
Artur z miasta Neptun: pochodna z cos x = − sin x
24 sty 13:33
Artur z miasta Neptun: a ten (−) wywaliłem przed wszystko ... przecież tam jest mnożenie.
a lepiej wygląda wyrażenie: −2*x*y*a niż 2*x*(−y)*a ... nieprawdaż ?
24 sty 13:34
Robi: Dobra zrozumiałem, dziękuję za wytłumaczenie ; ))
Pozdrawiam !
24 sty 13:40