całeczki
adam: to jeszcze takie całeczki mam:
∫ x
4√2x + 3dx
24 sty 12:17
Artur z miasta Neptun:
1) −−− podstawiasz t = 2x+3
2) −−− sprawdź czy dobrze zapisałeś, jeżeli tak to nie wiem czy miałeś arcsinh −−− bo to będzie
w wyniku całki
24 sty 12:27
pigor: lub
a) 4√2x+3=t ⇒ 2x+3=t4 ⇒ x=12(t4−3) , więc dx=2t3dt , zatem
masz
... I = ∫ 12(t4−3)*2t3dt= ∫ (t7−3t3)dt = 18t8−34t4 =
= 18t4(t4−6)= 18(2x+3)(2x−3) +C=18(4x2−9)+C
24 sty 13:04
Artur z miasta Neptun: pigor ... "zjadłeś" 't' ... podstawienie za pierwiastek
24 sty 13:45
pigor: zaś b) zacznij np. tak
| | xdx | | dx | |
I= 2 ∫ |
| + 5 ∫ |
| = ... |
| | √9x2+6x+2 | | (√(3x+1)2+1 | |
24 sty 13:46
adam: miałem arcsin bo jestem na 1 roku informatyki
24 sty 21:35