Nalezy wyznaczyc przedzial monotonicznosci, prosze o pomoc
Olga: Wyznaczyc przedzial monotonicznosci
f(x) = x3/3 − x2/2 − 2x+1
24 sty 11:09
Artur z miasta Neptun:
1) dziedzina
2) pochodna
3) przyrównujesz pochodną do 0
4) szkic wykresu pochodnej
5) f'>0 to f↗; f'<0 to f↘
24 sty 11:16
Olga: W jaki sposob moge wyznaczyc dziedzine? Probowalam robic to zadanie, ale wlasnie z dziedzina
mam najwiekszy klopot
24 sty 11:28
Artur z miasta Neptun:
u Ciebie D = R ... bo "każdy 'x' może być podstawiony" ... dziedzina jest ograniczana przez,
no. ułamki, logarytmy
24 sty 11:29
Olga: sprowadzic do wspolnego ianownika? to bedzie 6i pozniej juz normalnie liczyc pochodna?
24 sty 11:31
Artur z miasta Neptun: tu "nic" nie sprowadzasz do wspólnego mianownika ... nie musisz
24 sty 11:34
Olga: to jak bede wyliczala pochodna, to pochodna od 2x = 2 wiec co wtedy z ta 2? i jak mam sie
ustosunkowac do mianownika?
24 sty 11:37
Artur z miasta Neptun:
co? a co Ty masz w mianowniku ?
Jak wygląda Twoja funkcja?
| | x3 | |
Czy tak |
| |
| | 3 − x2/2 − 2x+1 | |
Bo zapis sugeruje 1 odpowiedź, wtedy nie masz NIC z 'x−em" w mianowniku.
| | x3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = ( |
| *x3)' = |
| *(x3)' = |
| *3x2 = x2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
24 sty 11:46
Olga: czyli dalej mi wyjdzie
f'(x) = x2+x−2
obliczam delte i wychodzi mi X= −2 i x=1
dziekuje za pomoc
24 sty 11:53
Artur z miasta Neptun: tak
24 sty 11:58