Kilka zadań zamkniętych
Golibroda: Proszę o pomoc w kilku zadaniach i objaśnienie jak dojść do wyniku.
1.Wśród liczb naturalnych należących do przedziału (31.41):
a) nie ma liczb pierwszych
b)jest jedna liczba pierwsza
c)są dwie liczby pierwsze
D) są trzy liczby pierwsze
2.Przedział (−6,6) jest zbiorem liczb spełniających równość.
I tutaj wyeliminowałem podane równości ze znakiem ≤ i ≥ bo wiadomo że wtedy przedział byłby
domknięty.
a) lxl < 6
b) lxl > 6
czym się w ogóle różnią te odpowiedzi?
3. Funkcja (6−2m)x+5 jest rosnąca gdy:
a) m ∊ (−∞;3)
b) m ∊ (−∞;−3)
c) m∊ (3; +∞)
d) m ∊ (−3, +∞)
4. Dana jest funkcja f(x) = −2x2 + 12x Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt wspólny z
prostą o równaniu:
a) y=18
b) y=54
c) y=18x
D) y=54x
I teraz zadanie na które chciałbym szczególnie objasnienie gdyż podobne było na maturze próbnej
jak i diagnostycznej którą pisałem w 2 klasie i nie miałem pojęcia jak je rozwiązać.
Dana jest funkcja f określonja wzorem f(x) −2x+2 dla x ∊ (−∞,1>
3x+1 dla x ∊ (−1;1)
−x−2 dla x ∊ <1,+∞)
(wszystko w jednej klamrze)
Miejscem zerowym funkcji jest liczba:
A.1
B.2
C. −1/3
D. 1/3
Będę wdzięczny za wszelkie objaśnienia,.
24 sty 10:22
Artur z miasta Neptun: 1.
masz liczby 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... potencjalne liczby pierwsze to 37 −− i jest
to liczba pierwsza bo nie dzieli się przez: 2, 3, 5 (oczywiście to łatwo sprawdzić), 7, 11,
13, 17 ... a przez 19 już nie może bo 192 = 38
odp b.
2.
skoro przedział (−6,6) to np. x = 0 ... podstaw i wychodzi, że:
odp a.
3. rosnąca ⇔ współczynnik przy najwyżej potędze > 0 ⇔ 6−2m >0 ⇔ m<3
albo na "łapu capu" sprawdzasz dla m=0 i m= −6 i odpowiednie konkluzje wyciągasz.
odp a
4. f(x)= −2x2+12x = −2x(x−6) ... wyznacz współrzędne wierzchołka ... podpowiem ... współrzędna
'x' to średnia arytmetyczna miejsc zerowych (x1=0 i x2 = 6), czyli 3, podstawiasz i masz, że
wierzchołek ma współrzędne (3, 18) i jest to jedyny punkt, dla którego prosta postaci y=b ma z
tą parabolą 1 punkt wspólny
odp a.
24 sty 10:33
Artur z miasta Neptun: co do tego zadania to:
1) Wyznaczasz miejsce zerowej dla pierwszego wzoru (−2x+2) i sprawdzasz czy to rozwiązanie
"leży" w dziedzinie (czyli: (−∞; −1> ).
2) To samo z drugim
3) To samo z trzecim
Sugestia −−− popraw pierwszy przedział −−− powinno być (−∞; −1>
24 sty 10:36
Golibroda: I co jak już wyznaczę te miejsca zerowe dla każdego wzoru?
24 sty 10:39
Artur z miasta Neptun:
sprawdzasz czy miejsce zerowe NALEŻY do zadanego przedziału, dla którego dany wzór jest brany
pod uwagę
24 sty 11:17