Pepsi2092: Ok rozumiem

To ja Ci tutaj podam takie przykładowe rozwiązanie. Masz przykładowo równanie
tego swojego okręgu (x−2)
2+y
2=4 i drugie rownanie (x−5)
2+(y+4)
2=9
więc współrzędne środka pierwszego mają S
1=(2,0) a promień r
1=2
a wspórzędne środka drugiego to S
2=(5,−4) a promień r
2=3
teraz aby określić wzajemne położenie liczysz odległość środków tych okręgów |S
1S
2|. Aby to
policzyć to
masz taki wzór który przypuszczam że znasz |S
1S
2|=
√(xS2−xS1)+(yS2−yS1)
S
1=(2,0)
S
2=(5,−4) i jak podstawisz te współrzędne do wzoru to odległość tych środków powinna wyjść
5
teraz liczysz ile wynosi r
1+r
2 i tutaj też będziesz miał 5 zatem |S
1S
2|=r
1+r
2 czyli
okręgi będą styczne ( będą miały jeden punkt wspólny)

zeby to zrozumieć lepiej możesz sobie
narysować. To taki przykład tylko bo może być róże polożenie tych okręgów, wszystkie
możliwości położenia masz w tym linku który Ci dałem wczesniej

Mam nadzieję, że
zrozumiesz