matematykaszkolna.pl
kochani jak wygląda wzór na wzajemne położenie okręgów ? rafal: kochani jak wygląda wzór na wzajemne położenie okręgów ? Bo mam takie przykładowe równanie (x−2)2+y2=4 ale nie znam wzoru żeby podstawić.... pomóżcie
24 sty 01:38
Pepsi2092: https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html i żeby ustalić to położenie okręgów Mistrzu to musisz miec dwa równania, bo z Twojego zapisu to wynika że oba okregi maja takie samo równanie i się nakładają
24 sty 01:47
rafal: ja wiem o tym bo mi nauczyciel nie podał drugiego równania, ale wiesz chodziło mi głownie o wzór na to.. mordo a mozesz m iwysłac link z jakims przykladowym rozwiązaniem z tym wzorem
24 sty 01:56
Pepsi2092: Ok rozumiem emotka To ja Ci tutaj podam takie przykładowe rozwiązanie. Masz przykładowo równanie tego swojego okręgu (x−2)2+y2=4 i drugie rownanie (x−5)2+(y+4)2=9 więc współrzędne środka pierwszego mają S1=(2,0) a promień r1=2 a wspórzędne środka drugiego to S2=(5,−4) a promień r2=3 teraz aby określić wzajemne położenie liczysz odległość środków tych okręgów |S1S2|. Aby to policzyć to masz taki wzór który przypuszczam że znasz |S1S2|=(xS2−xS1)+(yS2−yS1) S1=(2,0) S2=(5,−4) i jak podstawisz te współrzędne do wzoru to odległość tych środków powinna wyjść 5 teraz liczysz ile wynosi r1+r2 i tutaj też będziesz miał 5 zatem |S1S2|=r1+r2 czyli okręgi będą styczne ( będą miały jeden punkt wspólny) emotka zeby to zrozumieć lepiej możesz sobie narysować. To taki przykład tylko bo może być róże polożenie tych okręgów, wszystkie możliwości położenia masz w tym linku który Ci dałem wczesniej Mam nadzieję, że zrozumieszemotka
24 sty 02:16