Jaką całkę wyznaczyć z tego pola:
Marcin: P: {(x,y) należy do R2: 1 ≤ x ≤ e i 1x ≤ y ≤ x}
Przy obliczaniu pola tego obszaru, jaką należy wyznaczyć całkę? oznaczoną od 1 do e [x +
1x − (1+e)]dx ?
24 sty 00:09
24 sty 00:23
Marcin: Poważnie? Rzeczywiście są dwie zmienny ale w moim programie nie ma całek podwójnych, może się
da to bez podwójnych policzyć?
24 sty 00:29
Jack:
da się... po prostu trzeba zrobić całkę z funkcji y(x)...

Łatwo znajdziesz coś takiego w
google, wikipedii (dopóki jej nie zamknęli) i innych takich. Albo poczekaj aż ktoś Ci to
rozpisze.
24 sty 00:34
pigor:
funkcja podcałkowa f(x)=x−1x w przedziale <1;e> , zatem
pole P = e−1e − (1−1)=e−1e − 0 = e−1e ≈ 2,3504 − szukane pole
obszaru między prostą y=x i hiperbolą y=1x przecinającymi się w pkt.(1,1) , oraz
prostą x=e
24 sty 01:22