Z góry dziękuję za pomoc ; )
Irek: | | 2 | |
W dziesięciowyrazowym ciągu geometrycznym (an) iloraz q jest równy |
| i wyraz pierwszy |
| | 3 | |
| | 2 | |
jest równy |
| . Czy suma wyrazów o numerach parzystych jest większa od sumy wyrazów o |
| | 3 | |
numerach nieparzystych? Odpowiedź uzasadnij.
23 sty 23:54
beti: | | 2 | | 4 | |
wyrazy nieparz.: a1, a3, a5,a7,a9 → a1= |
| i q= |
| , więc Sn = |
| | 3 | | 9 | |
| | 2 | | | | 6 | | 4 | |
|
| * |
| = ...= |
| *(1−( |
| )5)
|
| | 3 | | | | 5 | | 9 | |
| | 4 | | 4 | |
wyrazy parzyste: a2,a4,a6,a8,a10 → a2= |
| i q= |
| , więc Sp = |
| | 9 | | 9 | |
| | 4 | | | | 4 | | 4 | |
|
| * |
| =...= |
| *(1−( |
| )5)
|
| | 9 | | | | 5 | | 9 | |
czyli widac, że S
p nie jest większa od S
n
24 sty 00:08
Eta:
Sp= a1*q+a1*q3+a1*q5+a1*q7+a1*q9 = a1*q(1+q2+q4+q6+q8)
Snp= a1+a1*q2+a1*q4+a1*q6+a1*q8 = a1(1+q2+q4+q6+q8)
Sp > Snp 0 q razy
24 sty 00:19
beti: | | 2 | | 2 | |
Eta jesteś pewna? w zad. dane jest a1= |
| i q= |
|
|
| | 3 | | 3 | |
wówczas (wg Twojego zapisu) byłoby:
| 2 | | 2 | | 2 | |
| * |
| > |
| −− pomijając sumy w nawiasach
|
| 3 | | 3 | | 3 | |
24 sty 00:24
Eta:
Błędnie napisałam zwrot nierówności ( bo g€(0,1)
Sp < Snp o q razy
24 sty 00:28
Eta:
Teraz ok?
24 sty 00:29
beti:
24 sty 00:31
Jack:
q* a
1*B=S
p ? S
np=a
1*B
q ? 1
2/3<1
więc S
p<S
np
Eta, napisała ok − q krotnie większy, czyli skoro q<1 to de facto S
p jest mniejszy
24 sty 00:32
Eta:
24 sty 00:34
Jack:
zobacz,
Eta, bronię Cię
24 sty 00:35
Eta:
Miałam Ci wysłać za to

( no ale wiem,że masz uczulenie
24 sty 00:36
Jack:

I tak jestem Ci wdzięczny (za pamięć, wyraz wdzięczności i wolę nieotrucia mnie)
24 sty 00:40
Eta:
24 sty 00:47